ОТ НАРОДНИТЕ КОРЕНИ ДО НАРОДНАТА ЛЕГЕНДА
Мария Александрова, майката на Тодор Александров

Четено на 18. IX. 1941 г. от Кирила Възвъзова по Радио София в рубриката “Жени героини”.
 

“Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...” Наистина на великите и гениалните хора смъртта им носи безсмъртие. Техните дела добиват по-дълбок смисъл, а имената им засияват с неугасимата светлина на вечността. Това е особено вярно за борците за най-висшето човешко благо - свободата. Техният живот става желан идеал, имената им - легенда и песен, а смъртта им - истинско възкресение. Преди повече от две недели се чевствува паметта на легендарния борец за българщината Тодор Александров. Признателното поколение му изказа своята най-дълбока почит и неугасим възторг. В този тържествен ден гордият Пирин прие в приказните си пазви хиляди български синове, които се поклониха на гроба на великия българин и се заклеха да останат верни на неговите завети. А в гранитния по дух Щип на мястото на родната му къща в подножието на Хисаря край мътната Брегалница бе осветена паметна плоча, която в този ден обкичиха с хиляди цветя, донесени от цяла Македония, напоени със сълзи и кръв. Възторжените слова, благовейните молитви и победните песни се сляха с шепота на Брегалница, за да зазвучат като тържествен химн на човешкото безсмъртие, с което заживя Тодор Александров и още много други щипски синове. В тези върховни минути неговото обаяние се наложи толкова силно, делото му блесна с такава светлина, че споменът за тази, която го роди и отгледа за България, потъна в сянката на забравата. А не трябва да се забравя, че майките на великите хора са също велики или най-малко истински мъченици и героини. За да роди Щип толкова борци за свободата на Македония, шипските жени имат немалък дял за това. Защото те знаеха да обичат отечеството и да се жертвуват за неговото благо.

Мария Александрова ни дава ясен пример за това. Нейният живот е саможертва и подвиг, себеотрицание и страдание. Потомка на богат щипски род, тя рано е задомена за младия учител Александър Попорушев. Тази женитба е решителния завой в нейния живот, защото Мария е будна, природно интелигентна и характерна жена и бракът й с един интелигентен и образован човек й действува най-благотворно, оформя нейния духовен лик, закръгля положителните черти в характера й. Съпругът й е във връзка с младите учители Даме Груев и Гоце Делчев и тя отрано е подготвена за това, което по-късно става смисъл на живота й. Смъртта обаче отнася рано нейния другар и младата жена остава сама със седем невръстни деца - шест момичета и едничък свиден син. Никой не разбира как Мария се справя сама с трудното си положение, защото тя е самостоятелна, горда и смела и не търси ничия помощ.

Majkata MarijaBashtata Aleksandyr
Родителите на Тодор Александров - майката, бащата

Една топла надежда грее измъченото й сърце. Тя знае, че ще дойде ден, когато Тодор ще облекчи товара, що тегне на слабите й плещи. И този ден идва, но майката чува от устата на своя син думи, които никога не ще забрави. Пламенният младеж е решил да се обрече в жертва на своя народ, като стане четник, и когато майка му го запитва къде оставя нея и сестрите си, той я поглежда дълбоко в очите и твърдо заявява: “Майко, народът има по-голяма нужда от мене...” Мария разбира, че няма връщане, че жребият е хвърлен. Самата тя го бе възпитала с такава силна обич към отечеството и народа, песни му бе пяла и приказки разправяла за народни борци и герои. Сега майката напълно разбира своя син и потиснала убийствената мъка, що къса сърцето й, изпраща го с благопожелания и благословии.

Evangelija - syprugata
Евангелия, съпругата на Тодор Александров

От този ден за нея започва нов живот, Безшумно и скромно тя тръгва по трънливия и мъчен път, избран от нейния син. Къщата й става склад за оръжия и скривалище за четниците. Властите я подозират в съучастничество на революционното дело и я заплашват с бесилка, за да каже къде е скрила оръжието. Когато не успяват, опитват се с хитрина да измъкнат истината от нея. И само безстрашието и хладнокръвието на Мария спасяват всичко. Когато пък получава известие, че четниците ще се отбият в града, тя отива да го посрещне сама, посред нощ, без да помисли за голямата опасност, на която се излага. Особено тежки дни настават за нея през обезоръжителната акция, когато революционното движение преживява една криза, а враговете използуваха тази акция, за да унищожават и безчинствуват. Те решават на всяка цена да изтръгнат от Мария сведения за нейния син и за всичко, което се отнася за делото. Един ден нахълтват в дома й и пред очите на дъщеря й й нанасят безчовечен побой, но те лошо бяха подбрали средствата си за действия срещу Мария, защото не знаеха каква сила се крие у тази малка жена. Всеки удар сякаш увеличаваше нейната твърдост и тя не захленчва и не моли за пощада. Когато побойниците си отиват, дъщерите й и съседките с ужас виждат страшните следи от боя върху цялото й тяло, но смелостта й не е ни най-малко пречупена. Враговете виждат, че тази жена е по-опасна, отколкото са предполагали, и решеват да унищожат нея и дома й. През една топла августова нощ целият град е осветен от зловещите пламъци на стихиен пожар. Събудилите се граждани с ужас узнават, че гори къщата на Мария Александрова. Къщата е запалена от всички страни и първо стълбите са изпепелени. Мария обаче и в този момент не губи самообладание. Тя знае че сама трябва да спаси децата си и понеже стълбата е вече срутена, те скачат през прозорците. Боси, необлечени, те виждат как родната им къща се сгромолясва пред очите им.

Картината е сърцераздирателна, трагедията е нечовешка, но цялото семейство понася всичко с удивителна твъдост. На другия ден властите пак хващат и без това смазаната Мария и чрез бой искат да я накарат да хвърли вината за пожара на някой от своите съграждани. Тя обаче не може да понесе такъв позор и въпреки нечовешкия побой отрича да стане съучастничка на такова престъпление. Като разбира, че животът й в Щип е вече невъзможен, тя заминава за Цариград. Тук тя заварва новината за смъртта на любимия й син. Когато близките й научават потресающата новина, чудят се как да съобщят на баба Мария, защото не знаят дали след толкова изпитания и страдания ще има сила да понесе този последен, смъртоносен удар, но остават в почуда, когато виждат нейната твърдост. Тя не заридава силно, не почва да нарежда и проклина, само едри сълзи се стичат по измъченото й лице и мъката в очите й издава дълбочината на скръбта й. Тихо, като на себе си, тя проговаря: “По-мил е бил на Господа и той си го е прибрал, но и оттам той ще работи за свободата на своя роден край.”

Pred groba - majkata, syprugata, ...
Пред гроба - майката, съпругата, дъщеричката и синът на Тодор Александров
и група съратници на водача на ВМРО

След загубата на сина си баба Мария заедно със семейството на дъщеря си София се установява в София. В 1934 г. умира, украсена с ореола на мъченица и героиня.

[Previous] [Next]

[Back to Todor Aleksandrov Page]