СБОРНИК ТРАКИЯ
том IV

 

4. СЪЧАНЛИ - ДЪЛБОКИЯТ ИЗВОР НА КРЪВТА НИ

Димитър Шалапатов

 

 

На 8 окт. 2005 г. група ентусиасти, потомци на бежанци от бунтовното село Съчанли, след сериозна подготовка, въоръжени с видеокамери, фотоапарати и топографски карти потеглиха с два микробуса към родните огнище на своите предци. Първото препятствие — гръцката граница при КПП Капитан Петко Войвода, бе преодоляно сравнително леко. Още с навлизането ни в така бленуваната от всички нас Тракия се появиха първите български села — Чермен (Орменион), Дикия, Мараша — село, където Арда малко преди Одрин се влива в Марица, от което е дошъл в България бащата на големия български актьор Васил Михайлов, изиграл великолепно ролята на Капитан Петко Войвода в едноименния сериал. След това последваха градовете Орестияда и Димотика.

 

Под вековния чинар

 

15

 

 

Малко преди Софлу се отклонихме от главния път. Минахме през селата Мандра, Башклисе (Протоклиси), Каяджик (Киряки), покрай Караклисе (Маврокписи) и спряхме в Малък Дервент (Микро Дерио). Още със слизането си от микробуса започнахме да търсим следи от българското. Много лесно се разбрахме с местни жители, тъй като се оказаха наши братя по кръв — българомохамедани. Все още са запазени стари български къщи, а също и църквата, която е основно ремонтирана. Потеглихме за следващото село Голям Дервент (Мега Дерио). И там - същата картина. В центъра на селото се извисяват църквата и двуетажните къщи на голямодервенци, покрити с каменни плочи (тикли). Заболя ни при разговора с бай Исмаил, че в училище децата им учат не майчиния си език — българския, а турски. Но с надежда можем да очакваме това да се промени, когато границата падне и хората от двете страни започват да контактуват свободно. Продължаваме в посока Гюмюрджина (Комотини). На 18 км вляво е отбивката за Дуган Хисар (Есими), но ние сме направо. Там, на около 10 км вдясно, е разклонението на черния 9-километров път за Съчанли, който не бе преграда за микробусите, наети специално за целта. За по-малко от 30 минути се изкачихме до селото. Спряхме на Хорището — единственото по-голямо равно място в него. И започна шетнята. Всеки с разтуптяно от вълнение сърце започна да се оглежда, да се пита: "Нима дойдохме? Нима ще се докоснем до родовите си корени, тук, горе в Балкана?"

 

След кратката почивка пред вековния чинар в центъра на селото се отправихме към църквата, построена през 1844 г.. Макар че църквата е без покрив, стените й, дебели 1,10 м, са се запазили от разрухата на времето. Тук, пред олтара, дъщерята на д-р Илия Славков, автор на книгата за Съчанли, Емилия изнесе кратка лекция за историята на този край, след което групата се разпръсна да разглежда останките от някогашното село. Къщите, макар и порутени, оставят своя белег и до днес. В горната махала, на една от тях вкопана в земята, бяха запазени изцяло стените и огнището заедно с комина. Изкачихме се горе на височината над селото. Стъпихме на Калугеровия камък, от който се вижда цялата

 

16

 

 

околност и издигнатите на връх Шапка и околните върхове над 50 съоръжения за производство на електрическа енергия чрез използване силата на вятъра.

 

За наше учудване откъм Тенката бърчи на се чу звън на медни чанове. Там имаше стадо от 600 кози, охранявано от 5 овчарски кучета, на което пастир бе Никола — българин от село Гугутка, цанил се срещу 600 евро на месец. Той ни разказа историята за малкия параклис, построен в селото от трима братя каракачани, които намерили злато на това място. Запозна ни и с другия пастир Вальо от Кирково, който наглеждаше пуснатите в балкана 160 крави през сухия им период.

 

След 4 часа престой в селото на войводата Рафаил Каракачанов и Стайко Запартов, борили се за свободата на Тракия, взехме пръст за спомен, събрахме орехи от големите дървета, запазили се от онова далечно време, преди повече от 90 години, и си тръгнахме с чувство на изпълнен дълг пред нашите родители и деди, че сме постигнали една тяхна несбъдната мечта, с надежда и желание да се върнем отново в Съчанли, в Тракия.

 

На билото над село Съчанли

 

[Previous] [Next]

[Back to Index]