Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
538
6 юни 1943 г.
 

Ф. Козовски

НЯКОЛКО ВЪПРОСА КЪМ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ АГИТАТОРИ

Цяла сюрия от правителствени депутати и всевъзможни други безделници и тъмни типове кръстосват страната надлъж и шир, за да кандардисват народа, че пропастта, към която филовото правителство тика страната, не означава гибел за нея, а напротив — води към нейния... „възход”.

Към какъв „възход” води страната и нашия народ родоотстъпническата тайфа Борис—Филов има достатъчно убедителни доказателства. Престъпните дела на тази тайфа не оставят никакво съмнение за гибелния характер на тоя така наречен „възход”...

Там, където народът не успее да натири от своите градове и села неканените правителствени агитатори, нека им поиска отговор на следните няколко въпроса:

В името на какви блага и национални цели днешните властници искат да превърнат страната в театър на военни действия? И в името на чии интереси се готвят филовци и миховци да принесат в курбан нашата армия?

В защита на „обединена България ние трябва да отидем на всички жертви — заявяват правителствените копои.

„Обединена” България ли?! Безсрамна лъжа! Нима може да бъде наречена „национално обединение” насилствената подялба на Балкана без съгласието и въпреки волята на другите балкански народи? Опитът ни учи, че такова „обединение” трае ден до пладне. Същото та-

383
 

кова „обединение” струва на българския народ вече две национални катастрофи.

И собствено кой освен съзнателни предатели може да нарича „обединение” присъединението на Тракия и Македония, като се продава независимостта на самата България и се превръща тя в хитлеристка колония?

Кой освен патентовани предатели и открити хитлерови агенти може да отрича неминуемото поражение на хитлеристка Германия? Нима не е вече ясно и за слепците, че хитлеристка Германия не може да устои на колосалната материална и военна мощ на великата противохитлеристка коалиция? Нашата армия, в случай че филовци успеят да я хвърлят в хитлеровата кървава авантюра, ше бъде принесена в курбан, а страната ни разорена. Хитлеристка Германия няма да бъде обаче спасена, а така наречената „обединена” България ще се разлети като картонен дом.

За чии интереси продажните управници противопоставиха нашата страна на всички наши съседи, на всички свободолюбиви народи и против нашата освободителка Русия? За кого не е ясно, че те направиха това за интересите на хитлеристка Германия?

Кои освен изменници на родината петнят днес в Югославия името на нашия народ и на неговата армия?

И как могат да бъдат наречени освен варвари и катили, нямащи нищо общо с нашия народ, с неговите добродетели, с неговото честно име и свободолюбив дух, тия, които превръщат страната в тюрма за собствения си народ и голгота за националните малцинства?

За какво „народно доверие” може да претендира разбойническата хитлеристка клика у нас в лицето на филовото продажно правителство, което покри страната със затвори и гора от бесилки? И какво означават: блокирането на цели градове и села, изселването на населението от планинските райони, масовите арести и ежедневни смъртни присъди над най будната част на нацията, освен това, че народът е непримирим враг на днешното родоотстъпническо правителство.

Правителствената пропаганда и агитатори таксуват обикновено подхвърлените на арести, изтезания и избивания български граждани за „чужди агенти”.

384
 

Подла лъжа! Чезнещите в затворите и концентрационните лагери десетки хиляди патриоти, стотиците избити и избесени доблестни народни синове и хилядите прокудени вече в горите и Балкана въстаници не са никакви чужди агенти. Това са верни и беззаветно предани на родината и народа си патриоти. Всяко село и всеки град може да посочи имената на десетки такива свои съграждани и съселяни. Това са труженици и интелектуалци, известни със своята честност и своя неподкупен, безкористен патриотизъм. Те са народната гордост. Чужди оръдия и подли предатели са филовци, габровскиевци и цялата пасмина с тях. На тая именно пасмина народът е обявил война на живот и смърт. И той няма да се примири дотогава, докато не извие нейния врат.


[Previous] [Next]
[Back to Index]