Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
525
2 юни 1943 г.
 

Л. Велев

БОТЕВ И НАШАТА МЛАДЕЖ

Нашата младеж и целият български народ отбелязват днес 67-та годишнина, откакто във Врачанския балкан намери своята славна и юнашка смърт в борбата за свободата на България пламенният и смел войвода, вдъхновеният поет-бунтовник, великият син на българската земя — Христо Ботев.

Ето вече почти 7 десетилетия как Христо Ботев владее умовете и сърцата на нашата народна младеж. Младежта намира в неговия живот и творчество все нови и нови източници за беззаветна любов към своя многострадален и героичен народ и се вдъхновява на борба против народните потисници и врагове. Нашата младеж с жар чете и препрочита безсмъртните Ботеви творби. Заедно с Ботевите герои тя люби и мрази, страда и се възмущава, готви се за борба и се вдига против народните изедници. С трепет тя следи пътя на Ботев от Калофер до Вола, където падна, пронизан в светлото чело, безсмъртният син на България. И тя се готви да продължи героичното дело на Ботев и да го доведе докрай — до пълното освобождение на нашата родина от „наши и чужди гости” — германските грабители и техните български опашки.

Днешните натрапени управници биха дали мило за драго да се изтрие от народната памет и особено от паметта на нашата младеж името на бунтовника Ботев, който и след смъртта си продължава да вдъхновява все нови борци на борба против душманите на народа. Какео ли не би дала понемчената тайфа само и само да бъде забравен великият родолюбец, който не дава да заглъхне

377
 

в гърдите на нашата младеж чувството на омраза към чуждоземните потисници.

Ала тия нищожни джуджета са безсилни да сторят това. Твърде голяма е личността на Христо Ботев, за да може да се замълчи тя от когото и да било. Ето защо, макар и да се опитват да умалят неговото значение, предателите и хитлеристките агенти у нас не смеят открито да се обявяват против великия родолюбец. Затова пък те полагат всички усилия да изопачават неговото дело и да направят от Ботев знаме за своите предателски, противонародни цели.

Както и миналата година, в днешната гавра с паметта на Христо Ботев на първо място участвуват членовете на кучешката, издъно хитлеристка, противобългарска организация „Бранник”. Техните лицемерни венци оскверняват оградата на Ботевия паметник във Враца, техните предателски нозе газят цветята на лобното място „Околчица”. Тия, които се опитват да отровят съзнанието на нашето младо поколение с хитлеристката отрова, тия, които се стремят да превърнат младежта ни в послушно оръдие на най-омразния ни враг — Хитлер, и да я използуват в своята престъпна борба срещу съседните нам народи — същите тия предатели сега цинично се прекланят пред великия Ботев. А в същото време с неговото име на уста те се опитват да завлекат нашата младеж в мътния поток на шовинизма и да я хвърлят в престъпната хитлерова война.

Обаче не ще успеят предателите да подправят и да пригодят Ботевото дело и име за своите пъклени цели.

Нашата младеж знае, че паметта на истинския Ботев може да се чествува само с борба срещу тираните, срещу изменническата тайфа на Борис и Филов, която доведе германските грабители да тъпчат и ограбват земята на великия революционер, която превърна нашата родина в „царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби, зло безконечно!”

Вярна на народните идеали, за които Ботев се бори през целия си живот, нашата младеж ще издигне още по-високо славното знаме на продължителя на Ботевото дело — освободителния Отечествен фронт. Под това славно знаме, с Ботевите пламенни думи на уста, нашата

378
 

родолюбива младеж заедно с всички български патриоти ще доведе докрай великото дело, за което загина Ботев — пълното освобождение на нашия народ от чужди и свои тирани: германските поробители и техните български верни псета от предателската клика на Борис и Филов.


[Previous] [Next]
[Back to Index]