Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
521
1 юни 1943 г.
 

Св. Колев

ГОДИШНИНАТА ОТ РАЗСТРЕЛВАНЕТО НА ГЕНЕРАЛ ЗАИМОВ

Точно преди една година беше осъден и разстрелян от палачите на правителството на германския агент цар Борис един от храбрите, честните и верни синове на нашата армия и на нашия народ — генерал Заимов.

Поклон пред светлата памет на големия родолюбец, достойния син на известния сподвижник на Васил Левски — Стоян Заимов!

Генерал Заимов падна мъжествено на своя пост като истински народен борец за свободата и независимостта на нашата родина.

Предателите от понемчената правителствена шайка отнеха живота на генерал Заимов, след като се опитаха с клевети и хули да опетнят неговата честна и благородна личност.

Върху живота на генерал Заимов посегнаха същите предатели и агенти на Хитлер — посегнаха и посягат върху нашата родна армия, — които искат да я превърнат в наемна войска на хитлеристка Германия.

Генерал Заимов падна от ръката на правителствените палачи-съдии от рода на изменника Пантев.

Генерал Заимов смело и предано се бори срещу гибелната за страната и за армията ни престъпна политика на правителството на цар Борис—Филов.

Генерал Заимов виждаше единствено правилния път за спасението на родината — пътя, посочен в програмата на Отечествения фронт.

372
 

Велик е нашият народ в обичта си към своите синове-герои като генерал Заимов. Велик е той и в своята омраза към народните изменници.

Кръвта на генерал Заимов, кръвта на стотиците и хиляди борци-патриоти от народа и армията, които побеснялата хитлеристка банда арестува, избива, разстрелва и беси, зове на свещена борба, зове на народна разплата с шпионите, палачите на гестапо и предателите на родината!

Дерзайте, патриоти от народа и от армията!

Вдигайте още по-високо знамето на борбата срещу хитлеристките разбойници, знамето, под което преди една година геройски падна големият родолюбец генерал Заимов.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”


[Previous] [Next]
[Back to Index]