Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
520
1 юни 1943 г.
 

Васил Коларов

НЕМСКИТЕ АГЕНТИ СА ИЗГУБИЛИ УМА И ДУМА

Най-доброто доказателство колко разумно е предложението на Президиума на Комунистическия интернационал за разпускането на последния като ръководещ център на международното работническо движение е, че хитлеристките оръженосци изгубиха ума и дума по тоя повод. Те са бесни от злоба, че с разпускането на Коминтерна от техните ръце отпада едно пропагандистко и политическо оръжие, с което те си служеха, за да предприемат кръстоносен поход срещу Съветска Русия.

Всички помним, че в името на борбата срещу Коминтерна Хитлер изтръгна от своите васали не по-малко от един милион войски, които той изпрати на изтребление на Източния фронт.

След унищожителните поражения на немските войски в Русия и Африка Хитлер отново размаха „болшевишката опасност”, за да изнуди нови войски и нови жертви от своите васали.

Напълно е обяснимо тогава защо предложението за разпускането на Коминтерна тъй много озлоби и обърка умовете на хитлеристките агенти.

Така един от тях, Димитър Павлов, който не се уморява да славослови хитлеристките палачи и да проповядва погроми срещу българските патриоти, си позволява цинизма да апелира във в. „Днеса към комунистите за сътрудничество с него и с неговите чорбаджии от немската легация.

Комунистите в единен фронт с хитлеристките изверги, людоеди и робовладелци! Това виждат в съня си халюцинизираните мозъци на немските ратаи у нас!

370
 

Още по-гнусна е гаврата на тоя понемчен тип, че той си позволява да пише от името на „ българската съвест” и против „чуждото въздействие”.

Българските комунисти са предостатъчно доказали, че са непоколебими и последователни патриоти и че винаги са изхождали от интересите на своя собствен народ. Те и днес се намират в първите редове на Отечествения фронт, който се бори за спасението на нашата родина от гибел и катастрофа, против хитлеристките разбойници и техните български агенти — павловци, крапчевци, николаевци и други хитлеристки копиеносци.


[Previous] [Next]
[Back to Index]