Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
505
28 май 1943 г.
 

Св. Колев

ПРОТИВОЕВРЕЙСКИ ИЗЯВЛЕНИЯ НА ГАБРОВСКИ

Клеветническите и провокаторски изявления против евреите на палача Петър Габровски предизвикват най-голяма погнуса всред честното, неподкупно обществено мнение, всред най-широките кръгове на българския народ.

Гестаповският полицейски министър в правителството на цар Борис—Филов е достоен ученик и последовател на хитлеристките подпалвачи на райхстага, на хитлеристката шайка от палачи, детеубийци, главорези и пладнешки разбойници.

Колкото думи е казал Петър Габровски — толкова лъжи, клевети и провокации против мирното еврейско население в България.

Вършеното от Габровски ново нечувано престъпление с изгонването на евреите от София било продиктувано от интересите на народа!

За интересите на народа има безсрамието да говори един от главатарите и главорезите на хищническата шайка, която днес граби и изморява от глад народа и децата на народа!

Евреите били виновни за днешните високи цени — разправя Петър Габровски, един от главатарите и ортаците на правителствената банда, която изнесе в Германия и продължава да предава на германските разбойници хляба, брашното, месото, маслото, яйцата, облеклото, даже последната риза от гърба на населението!

Правителствените спекуланти и организаторите на грабежа и глада по градове и села имат безсрамието да

365
 

повтарят след Габровски, че евреите — а не те, са виновни за глада в страната!

Гестаповският джелатин Петър Габровски обвинява евреите, че били смущавали реда и били разпространявали слухове.

Като че ли има по-голям виновник за днешния пълен хаос в обществения, икономическия и финансов живот отколкото противобългарския режим на хитлеровата агентура в България!

Последните най-чудовищни престъпления и злодейства спрямо невинното еврейско население — вършени от правителствената тайфа и лично от Петър Габровски в интереса на хитлеровите военни авантюри, трябва да вдигнат на всенароден протест и на демонстрации всички честни българи и българки по цялата страна.

Да бъдат пресечени злодейските ръце на хитлеровите палачи в България, които позорят името на нашата страна и които тикат родината в страшна, непоправима катастрофа! — това повелително изисква съдбоносният момент, който нашата страна преживява.


[Previous] [Next]
[Back to Index]