Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
481
22 май 1943 г.
 

Св. Колев

ЗА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА КРИЗА

Колкото и да се мъчи правителството да скрие от народа, кризата в правителствения лагер е факт. Шило в торба не стои.

Говори се за оставката на министъра на полицията Петър Габровски, за оставките на Никола Захариев и Добри Божилов и прочее.

Режимът на кървавия гестаповски терор на насилия и провокации, дирижиран от палача Габровски, повсеместният грабеж на населението, организиран от министъра на търговията Захариев и от министъра на финансите Божилов, задълбочиха още повече съществуващата пропаст между кликата около цар Борис—Филов, от една страна, и народа, от друга.

Опитите обаче на правителствената клика да снеме от себе си отговорността за престъпната дейност на своя министър на полицията, за убийствата с присъди и без присъди на патриотите, за чудовищните насилия и преследвания на евреите, за всевъзможните други разни злодеяния — не ще измамят никого.

Няма да измамят никого и опитите на филовото правителство да снеме от себе си отговорността за организираните от него глад и грабеж по села и градове, както и за пълния фалит на правителствената финансова политика.

Кризата всред правителствения хитлеристки лагер — колкото и да се стараят правителствените агенти да скрият това — се прояви и в самото правителствено

353
 

мнозинство, в изгонването на подпредседателя на камарата — Пешев.

Причините на тази криза в правителствения лагер са дълбоки. Те са свързани непосредствено с тежката военна криза, която преживява хитлеровият лагер, особено след пораженията на войските на Хитлер и на неговите васали при Сталинград и в Северна Африка.

Главната причина за правителствената криза е несъмнено решителната съпротива и борбата на нашия народ против предателската политика на цар Борис— Филов.

Кризата на правителствения лагер — колкото и да се стараят агентите на германската пропаганда у нас да се утешават — отразява неверието в победата на Хитлер, страха прец неминуемия разгром на хитлеристка Германия.

Толкова по-престъпни са тъкмо сега постоянните клетви за вярност на съюза с хитлеристка Германия, давани на път и кръстопът от министри, лъженародни представители и платени понемчени агенти и агитатори.

Толкова по-опасна за страната и армията ни е тъкмо сега всестранната непосредствена идеологическа, политическа и военна подготовка на филовци да хвърлят страната в огъня на хитлеровата военна авантюра.

Нашата територия е превърната във военна база на германската армия. Нашата територия може да се превърне утре в театър на военни действия с всички произтичащи от това непоправими последици и жертви за нашата родина и за нашия народ. И всичко това, защото на власт е една престъпна разбойническа шайка от агенти и съдружници на германските империалисти и завоеватели, които безогледно и стремглаво тикат България в страшната пропаст.

Цялата властвуваща днес предателска клика около цар Борис—Филов представлява опасност за съществуването и за бъдещето на нашата родина.

Филов, Габровски, Захариев, Божилов, Михов, Йоцов — нямат нищо общо с народа и с народните интереси. Те трябва час по-скоро да бъдат изринати от властта с общите усилия на народа и армията.

354
 

Само едно истинско национално правителство, правителство на Отечествения фронт, опряно на доверието на широките народни маси, на доверието на всички слоеве от населението, както и на патриотичната част от армията, ще може да изведе България на спасителния бряг и да я избави от страшната катастрофа, която й готвят днешните понемчени управници.


[Previous] [Next]
[Back to Index]