Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
465
18 май 1943 г.
 

Васил Коларов

НА ЕДИН УДАРЕН В ГЛАВАТА ФАШИСТКИ „СТРАТЕГ”

Полковникът от запаса Ганчев с претенциите на балкански Клаузевиц до неотдавна прославяше „непобедимостта” на германското оръжие. Принуден днес да признае пълното поражение на немско-италианските войски в Тунизия, той се опитва колкото е възможно да намали неговото значение.

Повтаряйки каквото му диктуват от Берлин, Ганчев ни уверява, че немско-италианските войски били изпълнили назначението си, а именно — да служат за прикритие на Италия. Те били забавили нахлуването на англо-американските войски в Европа. Това не било никаква победа на англо-американските войски, понеже те числено превъзхождали многократно немско-италианския африкански корпус и пр.

От думите на полковник Ганчев би могло да се заключи, че едва ли в Северна Африка не са победили немците и италианците.

Понятно е, че Ганчев иска да отслаби голямото впечатление, което произведе това ново тежко поражение на Хитлер и Мусолини в целия свят и особено във васалните страни. Но нашият жалък и смешен „стратег”, без да ще, прави някои ценни признания, които разкриват всичката лъжливост на хитлеристката пропаганда и още по-релефно изтъкват безсилието, безнадеждността на немско-фашисткия блок.

Признанието, че англо-американците имали голямо числено надмощие в Северна Африка както на суша, така и на море и във въздуха, е просто убийствено за Хитлер. Англо-американските войски, както е известно, бидоха

351
 

прехвърлени тук с всичката си огромна техника от Англия и Америка през Атлантическия океан. Ами где останаха германските подводници, за да попречат на това прехвърляне? Нали сам Ганчев вчера повтаряше като папагал, че никакви военни транспорти не можели да минат през „Атлантическия вал”, че Англия и Америка били „блокирани”, че немските подводници потопявали всички вражески военни транспорти?

Друга голяма хитлеристка лъжа, разпространявана от Ганчев, беше, че немците и италианците били пълни господари в Средиземно море. Откъде се взе сега огромното надмощие на англичаните и американците по море и във въздуха? Оказаха се блокирани в Тунизия именно немците и италианците. И то така блокирани, че цялата германо-италианска африканска армия биде принудена да капитулира със своите генерали начело с главнокомандуващия си генерал Арним.

Полковник Ганчев и досега продължава да пее, че немско-фашистката коалиция разполагала с достатъчно резерви да осуети едно англо-американско нахлуване в Европа, без да отслаби войските си на съветско-германския фронт.

Но пита се, защо Хитлер и Мусолини не можаха да пратят в Африка достатъчно войски поне за да задържат англичаните в Египет, ако не и да ги разбият?

Подводниците не ще спасят Германия и сега, както не я спасиха в 1918 година.

Когато Хитлер жертвува цели огромни армии в плен както при Сталинград, така сега и в Тунизия, то шумът около „тоталната мобилизация” не ще му даде никакви значителни резерви.

Неблагополучно стои у Хитлер и с танковете, аеропланите и въоръжаването, които той непоправимо разпилява чрез своите авантюри.

Ето какво означават неволните признания на полковник Ганчев. Те само потвърждават заключението, че хитлеристка Германия върви бърже към пълно поражение и катастрофа.

Въпреки шарлатаниите на продажниците като Ганчев, нашият народ и нашата армия ще направят всичко, за да предотвратят катастрофата, в която ни тикат Хитлер, Мусолини и техните български подлоги.


[Previous] [Next]
[Back to Index]