Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
429
9 май 1943 г.
 

Васил Коларов

СМИСЪЛЪТ НА ПЪРВОМАЙСКИЯ МАСКАРАД

Филовци и захариевци не само тъпчат правата и интересите на милионите трудещи се, но и се гаврят над тях, нац тяхното човешко и работническо достойнство.

Те възхваляват „националния труд”! Но това е само една маска, за да скрият, че те са представители на една гнусна шайка от паразити и кожодери.

Филовци и захариевци сами издават кои са тия работници, на кои те пеят хвалебни химни.

Първият „работник” — това е цар Борис. Той организира подлото избиване на народните водачи и на десетки хиляди народни синове. Той престъпи клетвата си, потъпка конституцията и установи най-гнусна фашистка диктатура. Той продаде България на Хитлер. Той сега денонощно се „труди” как да излъже и изнасили нашата армия и я прати да пролива кръвта си за неговия господар.

Няма какво да се каже — добър „работник” е цар Борис!

След него идват „работниците” Филов, Захариев, Василев, Габровски, Божилов и цялата многочислена фашистка банда от министри, депутати и високи бюрократи, полицаи, прокурори и съдии, палачи и шпиони, големи и малки „вождове”, вестникарски писачи, „стратези”, възхваляващи Хитлер и „новия ред”. Тая банда под командата на цар Борис обвърза българския народ за ръцете и нозете, приподнесе България на тепсия на Хитлер, за да бъде тя ограбена, опустошена и заробена от нем-

335
 

ските хищници. Тая банда покри България с бесилки, обля страната с кръвта на хиляди народни борци и патриоти и сега прави всичко, за да тласне българския народ във войната като пушечно месо на Хитлер.

Няма какво да се каже — добри „умствени” работници са хората от властвуващата фашистка банда!

След нея се ниже вълчата глутница от предприемачи, спекуланти, кожодери, алчни капиталисти — ортаци на немските хищници, мисити и агенти. При поддръжката на властта тая глутница е разпростряла своята граби телска мрежа по цялата страна, обира производителите, смучи труда на работниците, селяните и занаятчиите, мори с глад населението. В бездънните джобове на тия хищници потънаха много милиарди ограбен пот и труд. Те усърдно „се трудят” да използуват късото време, което им остава още да дерибействуват, за да оплячкосат заедно с немците всичко онова, което още е останало от народното богатство.

Няма какво да се каже — добри „работници” са тия народни кърлежи, кръвопийци и потосмукачи!

Ето хората, които под маската на „националния труд” организираха позорния първомайски маскарад, на който те се опитаха да закарат истинския трудещ се нероп.

Истинският трудещ се народ, милионите градски и селски труженици се третират от властвуващата фашистка банда като стадо овце, което трябва да се остави да го стрижат до кръв, да му сменят по две кожи и да го заведат на касапницата.

Филов заявява, че трудът бил „национален дълг”. Каква гавра от страна на затлъстелите думбази и кърлежи с милионите труженици, коию целия си живот не знаят друго освен най-изтощителен труд.

Но той не може да замълчи, че целта на правителството е да „закрепи работниците към фабриките и предприятията”, с други думи — да ги превърне в роби. „Новият ред”, който възхваляват Филов и Захариев, е възкресяване на робовладелчеството. На филовци и захариевци, както и на техните берлински господари, са нужни безправни и безволни роби. Робите се продават като жива стока.

336
 

Цар Борис очевидно е завършил преговорите с Хитлер за продажбата на кръвта на нашия народ и сега предстои трудната задача — нашата войска да бъде хвърлена във войната. Първомайският маскарад биде устроен, за да бъде улеснена тая задача. Ето смисъла на първомайските паради, гощавки и маймунджулъци.

Но българското съзнателно работничество в своята маса не се улови на фашистката въдица, въпреки заплашванията с глоби, уволнения и арести. На Първи май трудеща се България по хиляди начини демонстрира своята ненавист към фашизма, своята решителност да не допусне хитлеристката банда да погуби нашата родина.

Едно доказателство за това са масовите арести, извършени от полицията по цялата страна, гестаповската двудневна блокада на софийското население. Доказателство са и безбройните афиши, разпространявани от самоотвержени патриоти, с лозунгите: „Долу фашизмът! Вън немците!” Доказателство са и изстрелите на патриотите, които платиха на фашисткия архипалач Пантев.


[Previous] [Next]
[Back to Index]