Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
426
8 май 1943 г.
 

Ф. Козовски

ХИТЛЕРИСТКАТА ДИПЛОМАЦИЯ И НЕЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ

Хитлеристките лакеи у нас и тяхната верноподанна преса отбелязаха с подобаващо раболепие 50-годишнината на своя учител по вероломство и подлост в дипломацията — Рибентроп.

Филовци се гордеят, че са усвоили методите на бандитизма в международните отношения, които прокламира като свое евангелие хитлеристката дипломация. В статията, посветена на Рибентроп, официозът „Нова вечер” преди няколко дена писа:

„Ние трябва да благодарим на г. Рибентроп за новия стил на дипломацията, изграден върху национал-социалистическия (т. е. фашисткия) мироглед”.

В какво се изразява „новият стил” на хитлеристката дипломация е известно вече на целия свят. Тоя „стил” може да бъде изчерпан с три думи — вероломство и шантаж плюс безгранична подлост.

Тоя подъл стил биде продемонстриран с анексирането на Австрия, окупацията на Чехословакия, нахлуване в Полша, Норвегия, Белгия, Холандия и прочее страни. Той бе потвърден особено ярко в разбойническото и вероломно нападение срещу Съветска Русия.

Във всички тия случаи Хитлер и неговата шайка доказаха, че те могат да плюят на своите подписи, готови са да извършат най-низка подлост, стига това да отговаря на техните разбойнически цели.

Осмивайки жалките опити на хитлеристките „миротворци” да внесат раздор между СССР и неговите съюз-

333
 

ници, Сталин в първомайската си заповед по Червената армия нарече тая пасмина „вероломна до мозъка на костите си”.

Българските проводници на хитлеристкото вероломство в политиката ревниво се стараят да подражават на своите берлински учители. Известна е нечуваната подлост, която филовци извършиха по отношение на югославския и гръцкия народи, след като 24 часа преди това те се кълняха във вярност на договорите с тях...

Патриоти от армията! Към вас е обърнат в тоя върховен момент погледът на родината. От армията в тоя исторически час зависи в голяма степен бъдещата съдба на нашата страна и народа ни. Война на страната на хитлеристка Германия против когото и да било е война противонародна, война гибелна за България. Гибелна за нея ще бъде и войната срещу Турция.

Родолюбци от армията и народа! Вдигайте се на смела и решителна борба, за да бъде осуетена подготовката по вмъкването на родната армия в престъпната хитлеристка война!

Вдигайте се на смела и решителна борба за събарянето от властта на хитлеристката агентура, защото само така ще бъде предотвратена катастрофата, която виси вече над България!


[Previous] [Next]
[Back to Index]