Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
404
3 май 1943 г.
 

Ф. Козовски

ГОДИШНИНАТА НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Преди 67 години — на 20 април стар стил — избухна Априлското въстание. Това бе едно от най-големите въстания на българския народ в навечерието на неговото освобождение — прологът на освободителната война.

Преданите и верни синове на народа бяха избрали най сигурния път за освобождението на България, а именно — всенародното въстание. Лозунгът „Свободата не ще екзарх, иска Караджата” бе станал свет закон за всички ония, които честно и искрено любеха народа си и желаеха неговото освобождение. Затова дяконът Левски хвърли расото и стана апостол на националната революция, а Ботев прехвърли Дунава начело на своята легендарна чета.

Против тия, които вместо въстание препоръчаха на българския народ буквар и читанка, Ботев пишеше:

„Новата политическа педагогия ни говори, че гладният се не учи, възрастният се не възпитава и битият се не радва и не пее”. „Учете народа — продължаваше своята страстна революционна проповед Ботев — на протест, на бунт, на въстание, на революция, ако искате да вдигнето съзнанието му... Организирайте го за революция, помогнете му да се отърве от робство!...”

Това, че Априлското въстание не сполучи, не говори против идеята за всенародното въстание като единствено и най-вярно средство за освобождението на поробената тогава България. Една от основните причини за неговото поражение бе тази, че то не бе подхванато от другите краища на страната, не се превърна в повсеместно.

323
 

Не успя Априлското въстание, но щеше да успее обаче следующото след него. Своята свобода и независимост народите винаги са изкупвали с цената на скъпи жертви. Друг път няма.

Кръвта, пролята за свободата на България в паметните дни на Априлското въстание, даде своите плодове. В конкретната тогава историческа обстановка то предизвика освободителната война. Нашите славни опълченски дружини редом с храбрите войски на братска Русия довършиха делото на Левски и Ботев, на Хаджи Димитър и Караджата, на Бачо Киро, Петлешков и Бенковски.

Нашият народ се прекланя пред праха и светлата памет на онези, които преди 67 години не се стреснаха да излязат с черешовото топче против султанската власт. Те знаеха, че побеждава не само оръжието, но и духът на борците, великата идея, която ги води и вдъхновява.

Патриоти, родолюбци от армията и народа! Чествувайки Априлското въстание, да дадем клетва, че ще следваме примера на безстрашие и беззаветна вярност към родината на неговите дейци!

Днес, както и в априлските дни на 1876 година, пред нашия народ стои въпросът — да бъае или да не бъде свободна България. Изменници на родината готвят нейното окончателно поробване. Само всенародното повдигане за събаряне от властта на хитлеристката агентура ще спаси България от ново робство.


[Previous] [Next]
[Back to Index]