Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
360
22 април 1943 г.
 

Васил Коларов

СПАСЕНИЕТО Е В ЕДНО ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО

Нашата страна преживява най-сериозни дни.

Хитлеристка Германия върви бързо и безвъзвратно към своето пълно поражение. По това днес две мнения не може да има. Даже и тия, които са наети да пишат противното, и те не вярват на това, което пишат. Съдбата на Германия ще сполети и нейните съюзници и васали. Затова последните са многократно предупреждавани от антихитлеристката коалиция.

Следователно, ако България остане докрай съюзница и помощница на Германия, ако тя допуща и в бъдеще немците да я използуват като свой плацдарм, то поражението и новата катастрофа на нашия народ ще станат неизбежни.

В тия критически дни правителството на България представлява една нищожна и разкапала се банда от немски агенти и изроди, готови да опожарят страната и пожертвуват народа ни с надежда, че ще спасят себе си от наказание.

Фашисткият режим прогни напълно.

Фашистката шайка се разпадна на отделни клики, които се борят помежду си за подялба на плячката.

Германските представители проникнаха в държавните учреждения, гдето те свиха свои гнезда. Те сеят корупция, дирижират печата, поддържат терора и провокацията, създават бойни организации от немски наемници. Те подкопават държавата, мобилизират своите агенти и предприемат всичко, за да завлекат в пропастта заедно с Германия и нашия народ.

300
 

Няколкото царски марионетки, за срам и позор наречени български министри, по нареждане на германците провокират най-гнусно Съветска Русия, за да изолират окончателно и напълно България.

Опора на българския народ днес е единствено Отечественият фронт, който обхваща всички здрави, честни, неподкупни национални сили на страната ни. В Отечествения фронт единствено е надеждата за спасението на България. Народът и армията в своята маса са на страната на Отечествения фронт. В това е неговата сила и гаранцията за неговата победа.

Не може да се допусне, че една нищожна и разкапала се банда от немски агенти и предатели ще надделее над Отечествения фронт, над народа и армията и че тя ще постигне своята пъклена цел — вмъкването на нашата армия в разбойническата хитлеристка война.

Тая банда днес е лишена от сериозна немска въоръжена сила в България. Тя не може да разчита да получи такава от Хитлер, защото сам Хитлер е натясно и се нуждае от българската войска за охрана на Балканите.

Тая банда е силно смутена от хода на войната и тя с тревога очаква утрешния ден, когато войната ще бъде пренесена на Балканите.

Терорът и бесилките са безсилни срещу народа, войниците, патриотите.

Предателската понемчена банда преживява тежка криза и тя не може да се задържи на власт срещу народното въстание.

Нашата родина днес се нуждае от едно истинско национално правителство, в което само е нейното спасение.

Само Отечественият фронт може да даде едно такова правителство и той трябва неотложно да направи това.

Правителствената власт час по-скоро трябва да се изтръгне из ръцете на хитлеристката агентура и да се постави на служба на освободителното дело на нашия народ.


[Previous] [Next]
[Back to Index]