Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
340
17 април 1943 г.
 

Васил Киларов

НОВИЯТ ХИТЛЕРИСТКИ ЗАЕМ

В Добрич Божилов призна, че новият заем е един данък. И наистина, какъв заем, когато той е задължителен, размерът му се определя от властите и събирането му става принудително? Колкото се отнася до връщането на заема, то данъкоплатците могат отсега да изпият по една студена вода за него. Той ще бъде изплатен, когато хитлеристка Германия изплати милиардите, които ни дължи; с други думи — никога.

Но Божилов не издаде тайната на тоя „заем”.

Трите четвърти от данъците у нас са косвени данъци, данъци върху потреблението, консумацията. Преди да настъпи „новият ред”, косвените данъци постъпваха редовно, понеже консумацията на народа беше нормална. Но след като немците обраха България и престанаха въобще да внасят стоки, то консумацията намаля до най-ниска степен, а с това падна и постъплението от косвените данъци, въпреки тяхното повишение. Ог народ, който не си дояжда и не може да се облече и обуе, косвени данъци не постъпват.

Но Божилов е дърта лисица, не напразно цар Борис го държи за министър. Той е тъкмо за сегашното време, за „новия ред”. Той изнамери средство как народът хем да ходи гладен, гол и бос, хем да плаща милиарди на фашистката шайка. Това средство е новият хитлеристки заем.

Божилов казва, че новият заем щял да спаси България от инфлация. Но до вчера Божилов с пяна на уста отричаше, че имало инфлация. Сега той лиже, каквото плюеше.

290
 

От инфлацията обаче Божилов не ще ни спаси, понеже причината за инфлацията е немската разбойническа политика, на която вярно служи Божилов.

Инфлацията се дължи на туй, че с помощта на божиловци и захариевци немците превръщат България в своя колония. Те изнасят от нас всичко, а в замяна не внасят нищо или почти нищо. Те не само отказаха да ни изплатят дълга си, но докато ни управляват немски агенти и слуги като Божилов и Захариев, ние не сме уверени, че немците не ще задигнат на юнашка вересия и тазгодишната ни реколта.

Инфлацията се дължи на туй, че царборисовата тайфа превръща България във васал на хитлеристка Германия и я тика във войната да спасява немските бандити. Хитлер не само богатствата ни заграбва и труда ни смучи, но той туря ръка и върху нашата армия. България е подхвърлена на опасността да бъде превърната в пожарища и развалини и да понесе последствията от престъпленията на Хитлер и неговите български слуги.

Новият заем е нужен на банкрутиралата хитлеристка глутница, за да проведе докрай своята предателска и на. родоубийствена политика.

Но последната дума има народът. Хитлер и Борис пущат в ход всичко, за да погребат България. Наш патриотичен дълг е да направим всичко, за да спасим нашата родина.

Бойкот на новия хитлеровски заем!

Да бойкотираме събранията, да запушваме устата на фашистките агитатори!

Нека никой не се записва доброволно, нека никой не дава сведения за имуществата и доходите си!

Да се противопоставим организирано и сплотено, когато се опитат насилствено да събират заема!

Войници, подофицери и офицери! Нима вие ще търпите, щото фашистката шайка да ограбва вашите семейства, за да храни немците и спасява хитлеристките разбойници? Помислете сериозно и изпълнете своя дълг към себе си и своите близки, към народа и родината!


[Previous] [Next]
[Back to Index]