Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
320
12 април 1943 г.
 

Васил Коларов

„РЪЖ ЗА КРЪВ”

Никола Захариев се заканил да обеси свръх обесените и застреляни досега от царборисовата шайка още 5 хиляди патриоти.

Тоя юда на земеделска България, който за паница леща стана аргатин на убиеца на Стамболийски, навярно го измъчват кошмари. Може би него го безпокоят обесените и други хиляди жертви на предателския немски курс? Или може би той вижда себе си увиснал на бесилото в отплата, загдето мори народа от глад и продава кръвта му на Хитлер?

Действителността обаче е, че Никола Захариев и цялата хитлеристка пасмина се обанкрути напълно.

Земеделска България е доведена дотам, че да чака ръж от Германия!

Но ако Хитлер, след като изнесе хайдушки нашата реколта, сега ни изпраща с голяма реклама на заем някаква си ръж, това не е от съжаление към нашето гладуващо население. Това е, защото тъкмо сега Хитлер се нуждае от кръвта на нашия народ, на нашата войска. „Ръж за кръв” — ето сметката на немския изверг и Шейлок.

В тоя момент, когато Никола Захариев си надува гърлото да благодари на немците, поток от тренозе и шлепове карат в Германия наши произведения. Събират се тютюни, яйца, изнасят се агнета и кожи, продадена е на зелено бъдещата жетва. Наша стопанска делегация замина за Берлин и понеже отново ще се продават интересите на нашия производител и консуматор, то се

286
 

пази пълно мълчание по нейната мисия. Пристигна и у нас един хитлеров пратеник-икономист, за да ни убеждава, че при „новия ред” ние трябва да даваме стоките си на немците по „твърди цени”, т. е. бадява, а немците могат и нищо да не ни дават в замяна. Нали Филов, Божилов, Захариев и компания опростиха на немците 10—15 милиарда дълг?

Но нито панаирджийските реклами на хитлеристките теллали, нито заплашванията на Никола Захариев и подобните нему подлеци не ще помогнат на банкрутиралата царборисова шайка. Цанковци клаха и бесиха народа, както башибозукът не беше го клал. Въпреки това, никога народът не е бил тъй решителен във волята си да се разправи с фашистките предатели и кръволоци както днес.

Патриоти, не допущайте износ на наши произведения за Германия! Хвърляйте във въздуха треновете с продукти за немците! Унищожавайте немските складове! Раздавайте храните на гладуващото население!

Селяни и селянки, не давайте произведенията си на царборисовата шайка! Образувайте отреди за защита срещу изземателните команди!

Преди банкрутиралата и разложила се борисова шайка да хвърли нашата родина във войната, народът и патриотите от армията трябва да отсекат нейните предателски и палачески ръце!


[Previous] [Next]
[Back to Index]