Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
313
10 април 1943 г.
 

Васил Коларов

НА ЕДИН „ПРУСАК НА БАЛКАНИТЕ”

Асен Лещов иска да ни убеди, че ние сме били „прусаци” на Балканите. Ние, българите, помним рода си и знаем, че сме балкански славяни. Ние сме от великото славянско племе, най-многочисленото и най-силното в Европа, на което днес хитлеристка Германия е обявила война на живот и на смърт. Ние се гордеем с нашето славянско потекло. Славяните са служели за бариера на Европа срещу варварските нашествия. И днес славяните спасяват Европа от немските вандали и людоеди.

Но слушайте какво иска да направи Хитлер със славяните. „Трябва да се стремим — пише тоя изверг в своята книга „Майн кампфа, — щото светът да бъде завоюван от немците. Ако искаме да създадем нашата велика германска империя, ние трябва преди всичко да изтикаме и унищожим славянските народи — русите, поляците, чехите, словаците, българите, украинците, белорусите. Няма никакви причини да не извършим това.”

Да, всички славянски народи иска да изтреби Хитлер, в това число и българския народ, за да бъде въздигната великата германска империя.

Хитлеристките разбойници вече избиха милиони славяни, но пъклената цел на Хитлер не ще бъде достигната.

Славянските народи начело с великия руски народ се вдигнаха на смела, решителна борба и вече милиони немски трупове гният под руската земя. Геройската Червена армия ще плати напълно на хитлеристките людоеди,

281
 

които се втурнаха да разбойничествуват в земите, заселени със славяни от памтивека.

Победата на Червената армия е напълно осигурена, понеже срещу хитлеристка Германия наред с могъща и непобедима Съветска Русия се сражават още Англия и Америка и цяла поробена Европа. 31 народа, наброяващи 1 милиард и половина население, днес са във война срещу немско-фашистката коалиция, която заедно с Япония наброява едва 280 милиона жители.

След тежкото поражение на германо фашистките войски в Русия и в Африка само немски лакеи и продажници могат още да уверяват българския народ, че Хитлер щял да победи.

И Асен Лещов е от тая пасмина българи. Той се надува, че бил „прусак на Балканите”, когато всъщност той е един платен немски измекярин, един ваксаджия, нает да лъска изцапаните с кал и кръв, раздрани вече немски обуща. Но българският народ, когото днес Хитлер, Борис, Филов и цялата фашистка шайка полагат всички усилия да хвърлят в пожара на войната, не ще забрави и за ролята на лещозци, когато настъпи часът на разплатата с прусаците. Всички лещовци ще получат заслуженото.


[Previous] [Next]
[Back to Index]