Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
305
8 април 1943 г.
 

Васил Коларов

В ОТГОВОР НА ХИТЛЕРОВИТЕ АГЕНТИ И ПРОВОКАТОРИ

Слец като филовото правителство биде бламирано от собственото си болшинство, агентите на банкрутиралия немски курс станаха още по-дръзки, още по-нахални.

Вземете например ломската реч на известния ренегат, понемчен и разбогатял хитлерист, строител на пътища за немските войски в България — Василев.

В днешния най-опасен момент за нашата родина тоя немски провокатор е повторил в Лом своите известни гнусотии срещу Съветска Русия, срещу мнимия съветски империализъм и пр.

Целта на тая провокаторска реч, внушена от немския представител в София, е явна.

Бъпгария не се намира във война със Съветска Русия. Нашият народ наложи волята си и не допусна, щото немските агенти да опълчат страната ни срещу нашата велика освободителка. Но това не се харесва на Хитлер. Хитлер съзира тук голяма опасност за своите балкански планове. На Балканите скоро ще се разпали войната. Поставен натясно от Червената армия, Хитлер изпраща набърже всичките си резерви на Източния фронт. Той не е в състояние да се удържи в Тунис и мисли само как да предотврати една нова катастрофа с африканската си армия. Италианските войски са безнадеждно бити на всички фронтове, а Югославия е обхваната от пламъците на народноосвободителната война. При такива условия Хитлер изпитва крайна нужда от българската

279
 

войска, толкова повече, когато и поведението на Турция става все по-тревожно за него.

В тоя критически момент хитлеровите агенти са се запретнали да осигуряват на немците използуването на българската войска. Хитлер иска от тях кръвта на българския народ. Той иска да я купи с откраднатата от нас ръж, която той сега ни изпраща под немска марка. За същага цел той иска да лиши българския народ от последната опора, която България още може да намери в Съветска Русия. Ето защо неговите агенти, след като престъпно-авантюристически обявиха война на Англия и Америка, сега с пяна на устата провокират и Съветска Русия, за да бъде напълно изолиран българският народ и превърнат в безволна играчка в ръцете на Хитлер.

Такъв е смисълът на ломската реч на немския инженер и царски лакей министър Василев.

На дързостта и наглостта на банкрутиралата хитлеристка шайка българските патриоти дължат един отговор: да напрегнат всичките си сили за сплотяването и активизирането на боевия Отечествен фронт. Ог нас зависи да спасим родината си от разгром и позор. От нас зависи да вдигнем народа и армията и прогоним от властта мръсната и нищожна властвуваща хитлеристка шайка, докато тя не ни е тикнала окончателно в пропастта.


[Previous] [Next]
[Back to Index]