Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
287
4 април 1943 г.
 

Васил Коларов

ФАШИСТКИЯТ ЦИРЕЙ

Ние неведнаж сме казвали, че под маската на „национална” и „обединена” България фашистката шайка урежда своите мръсни лични гешефти за сметка на българския народ.

Сега това биде потвърдено в Народното събрание от множество правителствени депутати, които са напълно в курса на нещата.

Фашистката шайка по немски юрнек устройва най-гнусни гаври над нашите съграждани от еврейска народност с цел да отвлече вниманието на народа. А в същото време тя разграбва и обсебва имуществото на еврейското население.

И за да няма кой да й дири сметка, тя подлага еврейското население на жестоки преследвания, а по-голямата част от него предава на хитлеристките джелати.

Фашистката шайка проглуши света, че тя осъществила „обединена България”. И събира охотници за „побългаряването” на окупираните земи. А в същото време тя разграбва и обсебва имуществото на местното население от небългарска народност. И за да няма кой да й дири сметка, тя прогонва това население от неговите градове и села. По споразумение със своите немски ортаци по грабежите и золумите в окупираните земи тя предава еврейското население на хитлеристките бандити за изселване в Полша, т. е. за поголовно избиване.

Но има кой да дири сметка. Сметка дири преди всичко нашият народ. Нашият народ не желае да плаща

267
 

както в миналото стотици милиони златни левове за обезщетение на населението в Тракия и Македония, ограбено от българските погромаджии през първата световна война.

Ние, българите, сами трябва да турим край на фашистките разбойничества, за да избавим себе си и страната си от опасността други да ни потърсят сметка.

Фашисткият тъй наречен „парламент” се е вече разкапал. Правителственото мнозинство е в разложение. България е в ръцете на една предателска клика, която е страшен позор за страната и я тика към пропаст.

Изходът е само един. Народ и армия трябва да се вдигнат и да прогонят фашистката шайка.

Само едно истинско българско правителство, излязло из средата на народа и армията, може още да спаси нашата родина.


[Previous] [Next]
[Back to Index]