Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
230
17 март 1943 г.
 

Ф. Козовски

СТАРИЯТ КАТАСТРОФАДЖИЯ НА СЦЕНАТА

Цар Фердинанд престоя в България повече от 30 години, но той си остана чужденец в нашата земя. Демократичен и свободолюбив по своя дух, жизнерадостен и открит по своята природа, нашият народ не е изпитвал никога чувства на каквато и да е близост към тоя високомерен немски аристократ и коронован лицемер. Даже монархически настроени дейци у нас, които са имали възможност от близко да наблюдават Фердинанд, ненавиждат тоя брутален немец. Известно е неговото презрително отношение към българския народ, което той никога не е скривал. Даже към своите министри Фердинанд се е държал винаги като към слуги. Не е секрет, че много от тях той е псувал като пиян хамалин и е гонил с бастун из своя кабинет. Тоя щрих е характерен не само за манталитета на тоя нахален пришелец, но той говори и за неговото отношение към страната, в която той се чувствува като колонизатор.

С тези от политическите и военни дейци на България, които тачеха своята национална гордост, лична и гражданска чест и не можеха да стоят на колене пред монаршите ботуши на тоя сатрап, с тях той се разправяше безцеремонно. Някои той просто унищожаваше физически. Цар Фердинанд тури началото на политическите убийства у нас. За да затвърди своята лична диктатура, той действуваше по правилото „разделяй и владей”. Така се появи така нареченият „личен режим” у нас. Дворецът качваше и сваляше правителствата по

227
 

своя каприз и лични сметки. Фердинанд тури началото на политическата корупция и продажничество у нас. Тук му е мястото да се каже, че Борис, достоен наследник на своя недостоен баща — не само че възприе неговите коварни методи на управление, но и ги доведе до съвършенство. В това отношение „Стоян надсвири баща си”, както казва народната поговорка.

Фердинанд Кобургготски в продължение на цялото свое царствуване в България си остана немски агент. Това той сам цинично призна, след като бе изгонен от нашата страна.

Фердинанд е един от главните виновници за размириците на Балканите. Той внесе бацила на недоверие и подозрение между България, от една страна, и нейните балкански съседи, от друга. По поръчка на Германия и Явстрия той поддържаше и разгаряше атмосферата на взаимна вражда между балканските държави и с това способствуваше за немското проникване на Балканите. С изменническия акт от 16 юни 1913 година той стана причина за позорната Междусъюзническа война, която доведе България до разгром и национална катастрофа. Така, по вина на Фердинанд, бе разкъсан Балканският съюз и следователно отстранено едно от сериозните препятствия за немското нашествие на Балканите.

На 26 август 1915 година Фердинанд сключи зад гърба на българския народ таен съюз с Германия, а на 1 октомври същата година хвърли българската армия в гърба на братския и героичен сръбски народ. Българският народ след това трябваше да пролива в течение на цели три години своята кръв заради интересите на кайзеровска-империалистическа Германия. Я през това време германските колонизатори обираха безжалостно и безцеремонно страната и доведоха народа и армията до просяшка торба. Нашата армия, гола, гладна, безоръжна и по налъми, трябваше да държи фронта срещу претвъзходящите сили на Антантата. България претърпя нова и още по-страшна катастрофа. Я когато възмутената армия потърси виновниците на тая национална катастрофа, тя бе посрещната пред София с германски картечници, под прикритието на които Фердинанд и неговият верен лакей Радославов избягаха в Германия. Последната в знак на признателност за неговата вярна към нея служба му

228
 

осигури впоследствие държавна пенсия в размер от 1 милион златни марки в годината.

Името на Фердинанд е свързано у нас с две национални катастрофи, то е синоним на най-черните беди за България в нейната нова история, него повтарят с проклятие десетки хиляди вдовици и сираци в нашата страна. Това ненавистно име напомня всякога на нашия народ за най-кошмарните часове от неговото близко минало, буди мрачни и тревожни предчувствия. И ето тоя престарял грешник и патентован катастрофаджия, който нема куража на времето си да дочака съда на армията и народа за своята предателска политика, а по зорно офейка, днес се е промъкнал, казват, тайно и като хищен звяр отново в пределите на нашата земя. Носят се упорити слухове, че Фердинанд е тук, пристигнал инкогнито, живее в Чам Кория и участвува в някакви си тайни съвещания в двореца.

Ако това е така, а има много основания да се вярва, то ние питаме: кой е допуснал тоя клетвопрестъпник да прекрачи прага на България, на която е нанасял толкова много рани и навлякъл толкова неизмерими бедствия? С какво право неговият син и правителството си позволяват тая дръзка, нечувана провокация спрямо целия наш народ? Защо Филов и Борис крият неговото присъствие? И преди всичко ние питаме: С кого и за какво шушука днес дъртият авантюрист и престъпник Фердинанд?

Появяването на тоя фатален тип отново на сцената в един момент, когато съдбата на България е отново поставена на карта, е зловещ признак. Нащрек, патриоти! Из гроба се връщат зловещите сенки на черното минало! Фердинанд е вече на 83 години, но той не иска да умре, преди да отмъсти на българския народ за това, че той го изхвърли в помийната яма на историята. Той е надникнал вече над своя гроб, но той иска да увлече в него и България!


[Previous] [Next]
[Back to Index]