Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
203
8 март 1943 г.
 

В. Червенков

ПРОТИВ ТЕРОРА

Хиляди и хиляди патриоти са натъпкани в затворите и в концентрационните лагери. Стотици паднаха вече от куршума на палачите. Такива големи народни борци като генерал Заимов и Антон Иванов бяха подло убити от хитлеровите палачи у нас. Арестите на патриотите продължават. Срещу дейците на Отечествения фронт не спират кървавите хайки. Управниците всячески се мъчат да ангажират и войската в тия кървави противонародни хайки и погроми.

Управниците, свързани с хитлеристките палачи чрез общността на престъпленията спрямо цялото свободолюбиво човечество, знаят какво правят, когато масово тикат по затворите и по лагерите и когато подло избиват преданите народни синове и дъщери. Те нанасят един след друг удари върху народа и преди всичко върху най преданата негова част — с надеждата да го омало-мощят, да го обезглавят, за да не може да окаже съпротива, когато го тикнат да пролива кръв и да мре за Хитлер.

Но тая черна надежда на предателите не бива да се сбъдне. Не бива да се сбъдне, защото ако се сбъдне, България ще стане пълна плячка на германците и ще загине като свободна и независима страна, а земята ни ще бъде опожарена.

Ето защо борбата срещу правителствения и гестаповски терор, борбата за спасението на жертвите на тоя терор, за тяхното укриване, подпомагане е неразделна част от борбата на Отечествения фронт за спасението на България от войната и катастрофата.

205
 

Кървавият терор на полицията и гестапо може и трябва да бъде счупен от нашия народ в братско единение с армията.

Българи-родолюбци!

Помнете винаги тия, които чезнат в затворите, в лагерите! По всички възможни пътища и начини притичайте им се на помощ! Събирайте средства в тяхна полза! Истинският патриот ще мине и през иглени уши, но ще проникне навгсякъде, за да ободри, да подпомогне материално непреклонните борци за спасението на нашето отечество.

Правителството умъртвява в лагерите патриотите чрез системен глад, болести, побоища. Правителството по тачъв начин умъртви варненския народен представител Аврам Гачев. Своите верни синове може да спаси само народът!

Българи! Патриоти!

Всячески помагайте на преследваните от полицията и гестапо родолюбци да се укриват и спасяват! Давайте им подслон, хранете ги, обличайте ги! Това са апостолите на спасителния Отечествен фронт. Помагайте на арестуваните и затворените в лагерите с пари, храна, облекло! Обезвреждайте провокаторите и шпионите, ограждайте ги с всенародното презрение!

Стягайте редовете на Отечествения фронт! Разгаряйте борбата за събаряне от власт на сегашните управници-предатели!

Нанасяйте удар след удар върху германците у нас! Не се спирайте пред кървавия терор на врага, пред скъпите жертви!

Горе челата, патриоти! Нашето дело е право. Нему принадлежи победата.

И на нашата улица ще настъпи празник.


[Previous] [Next]
[Back to Index]