Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
194
5 март 1943 г.
Васил Коларов. Смелост и дерзание
В. Червенков. Новата лъжа на Никола Захариев


Васил Коларов

СМЕЛОСТ И ДЕРЗАНИЕ

Когато Борис и Филов предадоха тайно България на Хитлер, те казаха, че сключили една много изгодна сделка: за награда, че пуснали немските войски да минат през нашата земя, за да нападнат Югославия и Гърция, ние сме получили Тракия и Македония без бой и сме се спасили от войната.

Когато след туй немците задигнаха реколтата и добитъка, суровините и рудите и въобще всичко, каквото намериха у нас, Борис и Филов казаха, че това било една много изгодна сделка: направили сме голям износ, срещу който щели сме да получим всичко, от каквото се нуждаем. Но немците най-нахално заявиха, че задигнатите от тях стоки на обща сума 10—15 милиарда лева те считали за военна контрибуция, понеже ние не сме участвували във войната, а сме получили земи, завоювани от немците. Борис, Филов, Загоров и депутатите преглътнаха това. Зер властвуващата фашистка клика плячкосва свободно македонските и тракийски земи, а контрибуцията я плаща българският народ.

Когато югославският народ въстана с оръжие в ръка за изгонване на немските и италиански разбойници из своята земя, Хитлер заповяда на своите софийски лакеи: пратете българска войска да поддържа реда в Югославия и пази нашия тил от въстаниците, понеже немските войски са нужни за Източния фронт. Борис и Филов се подчиниха и на тая хитлерова заповед и тикнаха България в братоубийствена война срещу Югославия.

201
 

Но и това не задоволи берлинския диктатор. Той не можеше да се примири, че когато съдбата на Германия висеше на косъм, българската войска не желаеше да се бие срещу Червената армия. По заповед на Хитлер Борис и Филов обявиха предизвикателна война на Англия и Америка, а за успокоение на народа те шарлатански казаха, че това било уж война само на книга, тъй като Англия и Америка никога не щели и да помиришат Балканите.

Не е имало по-гнусно предателство към нашия народ от предателсгвото, което извършиха немският агент Борис — тоя достоин син на фаталния Фердинанд, и най-подлият и най-бездарният министър председател, какъвто някога е имала България — Филов! Те изложиха България на най-разорителната, най-убийствената война, като допуснаха немските войски да окупират военно нашата земя, да я превърнат в немски плацдарм и в предна позиция на хитлеристка Германия. Главните сили, които Хитлер е предназначил да защищават тая предна германска позиция — това е българската войсна. Нашата войска трябва да покрие с труповете си нашите градове и села, балканските планини и полета, за да брани царството на немските людоеди. Нашите градове и села трябва да бъдат превърнати в развалина. При отстъплението си немците ще доразрушат нашите пристанища, железници, ще доограбят нашата страна, ще откарат на каторжна работа в Германия нашето мъжко население. Съдбата на Полша, Югославия, Гърция, Украйна, Белорусия — ето каква участ подготвиха и на България Хитлер, Борис и Филов.

Но тоя престъпен заговор може и трябва да бъде осуетен. Българският народ и българската войска не ще се оставят като стадо овце да бъдат завлечени на касапницата. Ние помним 1918 година. Народ и войска въстанаха срещу немците и тяхното оръдие Фердинанд. Но беше много късно. Ние трябва да предотвратим войната днес, докато още не е късно. Ние можем и трябва да предпазим България от надвесилата се опасност. Нашата армия не желае да се бие за банкрутиралия немски кръволок. Българският народ е обхванат от люта ненавист към немските разбойници и техните оръдия. Програмата на Отечествения фронт служи за ръководство

202
 

на всички патриоти в борбата за спасение на родината. Свещен дълг на народни водачи и войскови началници е да застанат начело на народа и войската и предварят катастрофата. Изискза се само смелост и дерзание.


В. Червенков

НОВАТА ЛЪЖА НА НИКОЛА ЗАХАРИЕВ

В неделя, на 28 февруари т. г., във Варна Никола Захариев между другите басни, които разказваше на устроеното от него публично събрание, пусна и лъжата за внесените уж от Германия петдесет милиона килограма жито във връзка с лошата реколта у нас!

Наистина Гьобелс може да си прехапе езика от завист — Никола Захариев го удари о земята!

Всички у нас знаят, че ние, българите, си недояждаме и от ден на ден изпадаме във все по тежко продоволствено положение не защото миналогодишната реколта беше много по-лоша от други години, а защото такава, каквато си беше, потъна в складовете на Дирекцията на храноизноса, а оттам — в Германия.

Никола Захариев отиде въз Варна, за да пусне кьор-фишек: „Вижте, не само не изнасяме жито в Германия, но сме принудени да внасяме жито от Германия”!

Петдесетте милиона килограма жито, внесени уж от Германия, е една дебела николазахариевска лъжа, при това лъжа, изобличена още на другия ден не от други, а от николазахариевите чорбаджии.

Германското радио във вторник, на 2 март т. г., по повод на варненската реч на Никола Захариев предаде следното: „Селскостопанският план на България миналата година е изпълнен с един излишък от 25% в сравнение с плана”.

С други думи, германските чорбаджии на Никола Захариев не признават заявленията за лошата реколта, които бяха направени още в тронното слово на царя и които сега повтори Никола Захариев. Това означава, че германските чорбаджии на днешните управници не са доволни от ограбеното и искат още. Кого ще лъже Никола Захариев, че той внесъл 50 милиона килограма жито от Германия? Де е това жито? Защо в такъв слу-

203
 

чай не се увеличават хлебните дажби, а се намаляват? Защо вместо брашно хлябът съдържа невъзможни примеси и сурогати?

Варненската басня на Никола Захариев за внесеното уж от Германия жито е от същия сорт басни, от който са и басните му за „близката победа на Германия”, за „невъзможността на втория фронт” и прочее и прочее.

Така ще продължават да се гаврят с нашия народ николазахариевци, ако час по-скоро народният юмрук не се стовари с всички сили върху техните предателски глави.


[Previous] [Next]
[Back to Index]