Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
152
20 февруари 1943 г.
 

К. Луканов

РЕЧТА НА ГЬОБЕЛС И НАШИЯТ НАРОД

Речта на Гьобелс от четвъртък за много неща говори на нашия народ.

Тя показва до какво дередже е дошла бандата на Хитлер.

Гьобелс бил „душевно доволен” от това, че Червената армия разбива пълчищата на неговия господар. Видите ли — германският народ най сетне разбрал и почувствувал смисъла на войната...

Но от какво собствено е доволен този най-голям от лъжците на света? От това ли, дето той същият, след като обещаваше на германския народ да го къпе в мляко и масло, сега му предлага ... „спартански живот”, и то живота на робите на Спарта — живот без хляб, в дрипи, в 16-часова работа, в кърви и тегла!

Германският народ получи в четвъртък едно важно обещание: за всичките му досегашни и още по-големи бъдещи страдания той ще бъде награден... с радиопропагандата на Гьобелс в още по голям мащаб.

Речта на Гьобелс показа, че в хитлерова Германия расте броят на „недоволните”, че хитлеровата шайка е несигурна в собствената си страна. Речта на Гьобелс показа, че „съюзниците” на хитлерова Германия са ненадеждни вече за нея.

Кого ще убеди след всичко това акробатът Гьобелс, че Германия щяла да победи? Тя не победи, когато бе горе-долу сита и облечена, опиянена от временните успехи и безразборните хитлерови обещания за чужда сметка, когато противниците й не бяха напълно готови

158
 

за решаващия удар. Как може да победи сега, когато сам Гьобелс нарисува пълната картина на задънената улица, в която е изпаднала, когато той призна провала на разбойническия източен поход?

Речта на Гьобелс показа, че хитлеристките главатари и едно послушно стадо от хитлеристки, гестаповски и есесовски тилови герои, които ръкопляскаха там, гдето всеки немец би трябвало да си скубе косите, и които германските войници трябва незабавно да хванат за гушата, ако искат да си опазят живота, жените и децата — че тая глутница е решена да пожертвува и последния немец с напразната надежда да спаси собствената си кожа.

За нашия народ смисълът на гьобелсовата реч трябва да бъде ясен:

хитлеристите искат да мобилизират „тотално” всичко у нас — храни, производство, работна сила, сурови материали и народна кръв.

Речта на Гьобелс е за нашия народ и нашата войска най-сериозно предупреждение. Германия върви назад. Германия е обречена на разгром. Нека се проваля тя сама в пропастта със своята „тотална мобилизация”. Нашата родина трябва да се спасява от нея. Само един е пътят:

колкото се може по скоро да се изскубне България от мрежите на Хитлер. Час по час да се засилват ударите върху всичко немско и понемчено. Да се помете правителството от хитлерови агенти. Да се възстановят нормалните отношения със свободолюбивите народи, в първите редове на които върви освободителката ни Русия.

Това е пътят на Отечествения фронт.

В него е спасението на България.


[Previous] [Next]
[Back to Index]