Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
148
19 февруари 1943 г.
 

В. Червенков

ЛУКОВЦИ СЕ ЗАКАНВАТ

Драги радиослушатели!

Вие навярно сте обърнали внимание върху начина, по който оплакваха Христо Луков вестниците „Дума”, „Слово” и „Реч”. Господата от тия вестници даваха клетва да дигнат още по-високо хитлеристкия байрак на злополучния кандидат за български фюрер — Христо Луков. Вестник „Слово” намекваше, че Христо Луков паднал в един момент, когато е трябвало да се вземат решения, които „засягали историческото бъдеще на България”.

Какво има предвид вестник „Слово”? Какво означават думите на вестник „Дума”, че Христо Луков бил „безрезервен защитник” на сегашната външнополитическа и военна ориентация на България? Значи имай „защитници” на тая ориентация с „резерви”. Кои са те? Могат ли вестниците „Слово”, „Дума”, „Реч” да кажат членоразделно защо толкова силно скърбят за Христо Луков?

Вие навярно сте обърнали внимание, драги радиослушатели, и върху друг един факт. Какво говорят за убийството на Христо Луков легионерите? Вярват ли те в глупавата германска лъжа, че Христо Луков уж бил убит от русите? Не само не вярват, но открито сочат цар Борис като убиец на Христо Луков. А кой не знае, че Христо Луков беше водач на легионерите? Всички помнят, че на 15 септември миналата година Филов открито се закани срещу легионерите.

Почнаха да се трепят помежду си изменниците на България. Това е най-сигурният белег, че за нашия народ е дошло времето да си разчисти всички сметки с тях — и с царборисовци, и с луковци. Защото и едните, и другите служат на враговете на България.


[Previous] [Next]
[Back to Index]