Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
129
12 февруари 1943 г.
 

В. Червенков

ЗАЯВЛЕНИЕТО НА ФИЛОВ

Филов заяви, че „България била твърдо решила да върви с Германия и Италия докрай”. Това заявление на Филов идва в един момент, когато германските армии търпят едно слец друго поражение на Източния фронт. Това заявление идва след сталинградската катастрофа на шестата германска армия. То идва след срещата между Рузвелт и Чърчил и техните генерални щабове в Казабланка. То идва след Аданската среща на Чърчил и Исмет Иньоню. Идва то в един момент, когато е съвършено очевидно, че каквито и нови авантюри да предприема хитлеристка Германия, колкото и яростно да напряга всички усилия, войната тя не може да спечели, тя ще бъде неминуемо разгромена.

По същество началото на германския разгром е поставено. Кой здравомислещ човек може да се съмнява повече в това, че вторият фронт не е утрешната реална перспектива за Германия?

От ден на ден расте изолирането на германо-италианската коалиция. Неутралните държави бързат да укрепят своя неутралитет, като се отграждат решително от всякакви германски домогвания.

Даже такъв приятел на Хитлер и Мусолини като Франко не проявява никакви признаци на готовност да се дави заедно с тях. Но ако Франко предпочита да гледа своите работи, а не да влиза в огъня за Хитлер, то как може да се допусне, че не друг, а нашият народ ще се вдигне сега да отиде да мре, за да спасява хитлеристките разбойници, които зинаха да глътнат света,

133
 

които нас самите оставиха без хляб и дрехи, но които сега са припрени до стената и ще трябва да отговарят за всичките си престъпления? Как може да се допусне, че нашите войници и офицери ще се оставят да бъдат превърнати в наемници на Хитлер и да мрат — за какво? — за да спасяват от справедливото възмездие на свободолюбивите народи техните потисници и грабители. Не, нашият народ и нашата армия не могат и няма да отидат на такова самоубийство. Пораженията на хитлеристката армия на Източния фронт повдигат националното самочувствие и решимостта да се откопчи от обречените на разгром хитлеристки „съюзници” и у нашия народ. Отечественият фронт у нас зове народ и армия на обша борба за незабавното събаряне от власт на сегашното правителство, за да бъде незабавно измъкната България от редовете на германо италианската коалиция и с това спасена от неминуема и страшна катастрофа.

От името на коя България говори Филов за вярност към Хитлер?

Да, за филовци няма друг път освен пътя на Хитлер. Заедно с Хитлер ще загинат и филовци, прокълнати и презрени от нашия народ. Но за България и за българския народ има изход, има път за спасение.

Тоя изход е в единната борба на народ и армия за смъкване от власт на филовци, за изгонване на германците от България, за премахзане на фашисткия режим у нас, за приобщаването на нашия народ към семейството на свободолюбивите народи, за изграждането на свободна и независима България.


[Previous] [Next]
[Back to Index]