Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
104
4 февруари 1943 г.
 

В. Червенков

КЪМ ОФИЦЕРИТЕ

Ние се обръщаме към нашите офицери. Обръщаме се към началниците в нашата армия. Обръщаме се към тях в едия съдбоносен за отечеството ни час.

Български офицери!

Две години управниците у нас ви убеждават в „непобедимостта” на германската армия. Две години всеки ден подред и вестници, и радио, и правителствени оратори се мъчеха да представят Червената армия като една армия, неспособна да побеждава. Колко пъти досега ви приподнасяха съобщенията за „унищожаването” на главните сили на Червената армия, за „разстроения” и „некадърен” тил на Русия?

Е добре! Червената армия вписа в историята на войните невиждана досега по своите размери, по блясъка на военното изкуство, по своите последствия за целия ход на войната победа.

На втори февруари тази година в шестнадесет часа по московско време беше завършено изцяло ликвидирането на германо-фашистките войски, обкръжени при Сталинград.

Историческото сражение при Сталинград завърши с пълната победа на руските войски.

Това събитие е от такова световно значение и съдържа в себе си толкова далеч отиващи изводи, че над него трябва с всичката сериозност да се замисли всеки човек, толкова повече ония, които са призвани да предвождат нашите войници, въоръжените сили на нашия народ.

117
 

Съветските войски не само издържаха нечувания по своята мощ вражески натиск, не само спряха напредването на германците, но съумяха да изтръгнат инициативата от ръцете на врага, да извършат обрат в развоя на събитията, да преминат от отбрана към настъпление и да ликвидират цяла отборна група вражески войскови сили, наброяваща триста и тридесет хиляди души!

Кой от вас не разбира, че такава блестяща епопея, която ще остане през вековете като символ на величието на човешкия дух, като ненадминат пример на войнишка доблест и геройство — че такава блестяща епопея свидетелствува за най-високо военно изкуство, за наличието на неизчерпаеми сили, на безграничен настъпателен устрем на Червената армия, за нейната възмъжалост, за зрелостта и организаторския талант на съветските генерали, за гения на Сталин.

Осъществяването на великия сталински стратегически план при Сталинград е органически свързано с настъплението на руските войски и на другите фронтове на огромния Източен фронт.

Целият германски фронт е подхвърлен на гигантско земетресение, подземният център на което се оказа при Сталинград. Този знаменателен факт, както с право се изразява един от руските военни писатели, прави сталинградското обкръжаване безпримерно в историята.

Сталинградската епопея е завършена.

На другите участъци от Източния фронт настъплението на Червената армия продължава. Съветските войски са прерязали вече железопътната линия между Курск и Орел; на Украйна съветските войски напредват на запад от Купянск и Красни Лиман; на юг от Ростов на Дон съветските войски са завладели железопътния възел Ку-щевская, с което е отрязан пътят за отстъпление към Ростов на германските войски, намиращи се още в Кубан и Кавказ.

Червената армия се намира в общо настъпление за пълния разгром на германо-фашистките войски и освобождение на всички окупирани от германците съветски територии.

Може ли да има съмнение, че английските и американски войски няма скоро да навлязат в Европа, за да

118
 

нанесат и своя удар върху хитлеристка Германия и фашистка Италия?

Може ли да има съмнение, че Хитлер не е проиграл войната? Каквито и нови усилия да прави Хитлер, той е обречен на пълно поражение.

Погледнете как неговите генерали се предадоха в плен при Сталинград! Две хиляди и петстотин офицери начело със своя генерал-фелдмаршал Паулус предпочетоха плена пред смъртта за фюрера. Какъв е смисълът на този акт, ако не изгубената вяра в победата на Хитлер?

И ние се обръщаме към вас, наши български офицери, в тоя критически час за нашата страна, обръщаме се към вас с горещия призив да си дадете пълна сметка за своята задача, защото от вас много зависи спасението на България.

Тъкмо сега управниците по заповед на Хитлер тикат нашата армия по гибелен път.

Тикат я по гибелен път, като пращат наши войскови части в Сърбия и Босна да потискат сърбите, като заместват германските войски, които срочно се изпращат на Източния фронт.

Тикат я по гибелен път, като пращат наши войски в Гърция.

Но ние ще бъдем смазани и разорени, ако се оставим да бъдем въвлечени във войната срещу англо съветско-американската коалиция.

Хитлеристката война е проиграна. Това не могат да видят сега само безнадеждно слепите.

Български офицери!

България може да бъде спасена. Нужно е да се скъса с хитлеристка Германия веднага, незабавно. Нужно е да се свали от власт днешното правителство, което се състои от немски агенти, които правят всичко, за да измамят народа и армията, че тяхната лична съдба и съдбата на България било едно и също нещо.

Сега са налице всички благоприятни условия, за да се изтръгне България от обятията на банкрутиралите хитлеристки завоеватели.

Истинският патриотичен дълг на офицерите днес диктува единодействието с народа, с неговите истински

119
 

водачи в лицето на дейците на Отечествения фронт с цел да бъде създадено час по-скоро из средата на народа и патриотите от армията действително национално правителство, способно да спаси България от катастрофа и да й осигури както свободата и независимостта, така и нейните национални интереси.

Офицери!

Патриоти — военачалници в нашата армия! Отхвърлете глупавите лъжи на забъркалите пусулата германски агенти, с които те се опитват да забулят окончателното изпадане на хитлеристка Германия в задънена улица!

Отхвърлете всички други съображения и действувайте, действувайте за осъществяване на бойния съюз между народа и патриотите от армията, който да наложи спасението на България!

Времето не чака.


[Previous] [Next]
[Back to Index]