Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
97
2 февруари 1943 г.
 

В. Червенков

ГРЪМООТВЕРЖЕЦЪТ ОТ БЕРЛИНСКОТО БОМБОСКРИВАЛИЩЕ

Драги радиослушатели!

Ако вие все още продължавате да мислите, че Гръмоогвержецът обитава митическите върхове на Олимп, вие просто не четете и не слушате известния Александър Ганчев, безподобния коментатор на радио София.

Милостта му остави далеч-далеч славата на Пишурката. Собствено какво беше Пишурката?

Човекът „правеше оди на баба си на хурката”, а Александър Ганчев победоносно предвожда германските войски (на страниците на правителствените вестници и пред микрофона на радио София, разбира се!) на Източния фронт — напред към Ростов, а в Африка — напред към Тунис.

Та на думата си.

Гръмоогвержецът не живее на Олимп. И Гръмоогвержецът не е даже Хитлер. Според Александър Ганчев Гръмоотвержецът е райхсмаршалът Гьоринг — същият угоен тулум с безброй окачени медали, който оня ден произнесе реч в Берлин.

Слушайте:

„Няма никакво съмнение, че ако има днес един човек, който щом пожелае, над четирите краища на Европа може да изсипе страшна буря от огън и желязо, да превърне деня на нощ и нощта на ден; да влиза не на думи, а на дело в ролята на Гръмоотвержец, тая личност е безспорно райхсмаршалът Херман Гьоринг, главнокомандуващият въздушните бойни сили на Германия, чийто брой никой не знае”...

112
 

Ние цитуваме не наизуст, а точно. Пред нас е вестник „Слово” от шести октомври миналата година, брой шест хиляди шестдесет и пети.

И представете си, драги радиослушатели, внушителната комплекция на райхсмаршала — извинете: на Гръмоотвержеца Херман Гьоринг, който само ако поиска може да направи от деня нощ и от нощта ден и над четирите краища на Европа да изсипе буря от огън и желязо — представете си го, казваме, оня ден, на 30 януари вечерта, на връх на хитлеристкия юбилей, как четири пъти подред бързо-бързо (за гръмоотвержци с гьоринговско телосложение това не е така лесно!) се спуща в бомбоскривалището и четири пъти подред отсрочва началото на речта си!

Да, да! Четири пъти! Защото тъкмо в тоя момент английските бомбардировачи „Москито” спокойно бомбардираха Берлин. Види се, английските летци не са знаели за александърганчевите страхотии от шести октомври миналата година, иначе едва ли биха се решили да се излагат по такъв начин пред германския Гръмоотвержец ...

Шега ли е: четири пъти да слезе Гьоринг в бомбоскривалището и да се не сети деже, че може да изсипе буря от огън и желязо! А беше се клел пред германците, че ще се самоубие, ако над Берлин се появи макар един вражески самолет. Но предпочита обаче Херман Гьоринг Гръмоотвержецът да си варди кожата и да слиза в бомбоскривалището. Обещанията му пък — те са за измамените немци. Дълго ли още немците ще ходят със завързани очи подир Хитлер? Малък ли е урокът, който Червената армия им приподнесе при Ста-линград и продължава да им приподнася на целия Източен фронт? Фелдмаршалът Паулус, както виждате, също предпочете да се предаде в плен, вместо да мре за фюрера. И не само Паулус: десетки германски генерали, цели щабове на германски войскови части предпочитат вече плена пред безсмислената служба на авантюриста и военния дилетант Хитлер. Това са факти, които са знамения на времето и които няма да минат даром за германския народ.

Гръмоотвержецът, истинският Гръмоотвержец иде, господа ганчевци. Той се нарича: победоносната англо-съветско-американска военна коалиция!


[Previous] [Next]
[Back to Index]