Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
82
28 януари 1943 г.
 

Васил Коларов

КЪМ БЪЛГАРИТЕ

Скрити зад германските щикове, царборисовци уверяваха, че „предпазили” България от войната! В действителност те направиха всичко, каквото беше в техните сили, за да ни наложат войната. Те пуснаха германските пълчища в България и помогнаха, щото тя да бъде превърната в немски плацдарм. Те допуснаха германските бандити да нападнат в гърба югославяните и гърците и очерниха името на свободолюбивия наш народ, като изпратиха български войски в Югославия и Гърция в ролята на хитлерови жандарми и палачи. Те дръзко провокираха Англия и Америка, като без никакъв повод, само от любоугодничество пред Хитлер, им обявиха война.

В сегашния критически момент, когато войната хлопа на нашите врати, съдбоносно късогледство би било да не видим, че управляващата фашистка шайка е същинска национална опасност за България и българския народ.

Българи и българки!

България може и трябва да бъде спасена! Спасението е в общата борба на народа и патриотите от армията за събарянето от власт на сегашните управници и създаването на едно истински национално правителство из средата на народа и патриотите от армията, способно да осигури свободата и независимостта на България при всички условия!


[Previous] [Next]
[Back to Index]