Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
63
21 януари 1943 г.
Вълко Червенков. Ленин и Сталин
Васил Коларов. Царборисовци маскират своето предателство


В. Червенков

ЛЕНИН И СТАЛИН

Днес се навършват 19 години от смъртта на Владимир Илич Ленин, великия гений, който създаде съветската държава — несъкрушимия оплот на човешката цивилизация, непобедимия страж и спасител на света от хитлеристкото робство, от варварството и кошмара на хитлеристката тирания. Едното това обстоятелство е вече достатъчно, за да заслужи човешката благодарност делото на Ленин, продължавано и ръководено днес от великия гений на Сталин. И свободолюбивото човечество присъединява днес към признателността на съветските народи и своята признателност към безсмъртната памет на Ленин, заедно с признателността към неговия продължител — великана-водач Йосиф Висарионович Сталин.

Делото на Ленин и Сталин направи възможен днешния могъщ съюз на всички свободолюбиви народи, който ще премахне завинаги фашизма и ще създаде възможност на народите да се развиват така, както диктуват техните собствени национални интереси.

И нашият народ се прекланя днес пред паметта на Ленин и адмирира неговия велик продължител — Сталин.

Делото на Ленин и Сталин живее и ще живее вечно преди всичко в силата на съветската държава и на славната Червена армия. Нито една друга страна, нито една друга армия в света не можеше да извърши онова, което извършва Съветска Русия и Червената армия. Ако не беше Съветска Русия и Червената армия, светът днес щеше да пъшка под желязната и кървава пета на хитлеризма без надежда за спасение.

72
 

Но, за щастие на човечеството, в пламъците на първата световна война в 1917 година руският народ под ръководството на Ленин пое съдбините на своята страна и създаде съветската държава, изградена и укрепена след смъртта на Ленин от неговия гениален съратник и продължител — Сталин.

И само съветската държава, само Червената армия се оказаха в състояние не само да издържат свирепия натиск на колосалната хитлеристка военна машина, но да преодолеят тоя натиск и да създадат условията за пълния разгром на хитлеристка Германия.

Блестящите успехи на Червената армия, пораженията, които тя нанася върху хитлеристките орди едно след друго, едно от друго по-тежки и с все по-нарастващи темпове, показват, че началото на пълния разгром на хитлеристка Германия е започнало. И тепърва ще има да се стоварят върху хитлеристките разбойници ударите на съюзниците в Западна Европа.

Ето защо всички свободолюбиви народи с чувство на най-голяма признателност произнасят днес имената на Ленин и Сталин — творците на нова Русия, на Червената армия, които спасяват сега човешката култура, свободата и независимостта на народите от варварската кървава хитлеристка тирания.


Васил Коларов

ЦАРБОРИСОВЦИ МАСКИРАТ СВОЕТО ПРЕДАТЕЛСТВО

Царборисовци маскират своето предателство с шума около тъй нареченото „национално обединение”. В действителност тая предателска клика нанесе най-тежък удар на националните интереси на нашия народ.

Никакво „национално обединение” няма и не може да има под желязната пета на Хитлер. Хитлеристка Германия е отрицание на всяка свобода и независимост на народите. Хитлер използува националните разпри на Балканите за своите завоевателни цели. Той подкупи фашистката шайка в България, като я допусна да се разпорежда временно в Тракия, Македония и други окупирани

73
 

от немците земи. Това биде наречено „обединение на българския народ”. Но сам Хитлер се гаври над своите васали, като на всяка крачка им напомня, че те са само негови наемници.

В действителност хитлеровата „обединена България” е само въдица за българския народ да дава жертви и пролива кръвта си за германците. Утре, когато германските пълчища бъдат прогонени от Балканите, ще изчезне и миражът на „обединена България”.

В името на „обединена България” фашистката шайка организира в окупираните земи хищничества, насилия и погроми, на които местното население отговаря с убийства на полицейските изверги, с образуване на въстанически дружини, с въстания.

За да ни заставят да се бием за разбойническа Германия, хитлеровите агенти ни плашат с „нов Ньой”. Немското робство е по-страшно от всякакъв Ньой. Обаче никакъв нов Ньой не заплашва България. Съветска Русия чрез устата на Сталин обяви за какъв мир проливат кръвта си свободолюбивите нации. Българският народ гледа с упование на своята велика освободителка и не ще допусне, щото издъхващата фашистка шайка да го тласне в пропастта!


[Previous] [Next]
[Back to Index]