Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
60
20 януари 1943 г.
 

К Луканов

КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПАТРИОТ ДНЕС

Родолюбиви младежи!

На света има много народи. На Балканите — също Всички те имат еднакви права на свободно отечество. Онзи, който иска да бъде велик за сметка на другите, той величие не постига — той си създава врагове и носи вечни нещастия на родината си.

Истинското родолюбие няма нищо общо с такива мисли и действия.

Каравелов, Левски и Ботев бяха за братско споразумение със сърбите и другите балкански народи тъкмо защото бяха истински патриоти. В родолюбието на Александър Стамболийски никой не е посмял да се усъмни, а Стамболийски бе за споразумение с южните славяни. Когато на знаменития Лайпцигски процес преди девет години хитлерсвите „съдии” се осмелиха да нарекат нашия народ „дивашки”, Георги Димитров посочи същинските диваци в лицето на своите обвинители, защити честта на българите, каза, че се гордее, защото е син на българската работническа класа, на нашия народ, показа своята голяма обич към народа, а почти 20 години преди това, през време на войната, движим от същото истинско родолюбие, изнесе в парламента кървавите и позорни за Бълтерия безобразия на нашите власти в окупирана Сърбия, като последователен привърженик на братството между сърби и българи.

Това е патриотизмът.

Това е истинската обич към родината, която диктува да работиш така, щото тя да има само приятели и

69
 

доброжелатели, щото народът й да бъде свободен, да бъде господар на земята си. на труда си.

Така учат примерите на великите хора на нашия народ. Така изискват интересите на страната ни днес и утре.

Тъкмо обратното върши поиемченото правителство

Младежи от народа!

Правителството се е обвързало с разбойника Хитлер а Хитлер иска, щото нашата армия да окупира цяла Сърбия и част от Гърция, за да му ги пази, докато той е зает по другите фронтове на своята разбойническа война.

Нищо общо с обединението на нашия народ и с интересите на нашата страна това хитлеровско искане няма. Неговото изпълняване може да доведе само до разгром на родината ни.

Не родолюбци, а предатели са ония, които се тъкмят да извършат това ново предателство спрямо интересите на нашата родина,

Ето, драги младежи, върху какви въпроси трябва да се замисли всеки от нас в тия съдбоносни дни. Правилният отговор на тия въпроси показва, че ако ние искаме преди всичко свободна и независима България, трябва да искаме същото и за съседните ни народи. По пътя на маниачеекото „величие” чрез насилие над сърбите, гърците и другите балкански народи страната ни ще дойде само до пропастта.

Ако ние искаме, по-нататък, справедливо разрешение на балканските национални въпроси, трябва да го потърсим по пътя на споразумението със съседите. За всички ще има място на Балканите, когато в тях си останат само балканските народи, освободени от външните завоеватели и от агентите им — проповедници на неосъществимото „величие” на едни за сметка на други.

Истински патриоти днес са ония, които се борят за такова бъдеще.

Истинските патриоти днес са готови да сложат и главите си за изгонването най-напред на немските разбойници от България.

70
 

Истинските патриоти днес трябва с всички сили да осуетяват използуването на нашата войска за жандармските цели на Хитлер в Югославия и Гърция.

Проникнати от такъв чист и безкористен патриотизъм, напреп, младежи от армията и народа, в борбата срещу гробокопателите на България от понемченото правителство и срещу поробителите-немци!


[Previous] [Next]
[Back to Index]