Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
57
19 януари 1943 г.
 

Васил Коларов

*  *  *

Българи и българки!

Една шайка предатели и авантюристи, хора случайни и чужди на народа, тласкат съзнателно нашата страна към гибел. Те сами не вярват в победата на Хитлер и мислят само за своята кожа. Те нямат почти нищо друго зад себе си освен спекуланти с хляба на народа, корум пирани лумпени, полицаи, шпиони и агенти на гестапо. Достатъчно е да им се покаже юмрукът на народа и патриотите от армията, за да се пръснат по дяволите. Да стегнем редовете на Отечествения фронт и поведем народа и армията на решителна борба за спасението на страната! Бъдещите поколения няма никога да ни простят, ако ние допуснем, щото банкрутиралата властвуваща банда да довърши юдинското си дело.

Народът е дал вече хиляди най скъпи жертви, сред които много офицери и войници. Но той е готов за нови жертви, защото знае добре, че без жертви не може да завоюва своята свобода и спаси родината от гибел.

В 1918 година немските империалисти и българските погромаджии начело с Фердинанд доведоха България до катастрофа. Народът и армията въстанаха. Въстанието наложи мира, но беше късно да бъде предотвратена катастрофата. Сега хитлеристките бандити и техните оръдия тикат България към още по-страшна катастрофа. И само въстанието на народа и армията може да спаси България. От съдбоносно значение е обаче да не стане пак късно. Идещата катастрофа може и трябва да бъде предотвратена. А това ще стане само ако фашистката шайка бъде час по-скоро сгромолясана и съюзът с Гер-

63
 

мания бъде разкъсан преди България да бъде окончателно хвърлена в пожара на войната.

Такъв е урокът от миналото. Такава е повелята на сегашния момент.

Долу немските завоеватели!

Долу предателската фашистка шайка!

Да живее свободна и независима България!


[Previous] [Next]
[Back to Index]