Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
48
16 януари 1943 г.
 

В. Червенков

ЗА СПАСЕНИЕТО НА НАШАТА АРМИЯ

Подетата от известно време насам в правителствения печат, по официалното и по тайното правителствено радио кампания за „балканската роля на България” разкрива истинските намерения на нашите управници. Ние особено сериозно обръщаме вниманието на всички патриоти върху обстоятелството, че от известно време насам хитлеристките агенти усилено говорят за „велика България”, която имала била призванието да „брани новия ред” на Балканите. Това показва в каква посока управниците се готвят да впримчат нашата армия и нашия народ за целите на хитлеристките разбойници и какви нови ангажименти са поели те в Берлин.

Генерал Михов тъкмо за това ходи в Германия.

Сега, когато пред лицето на съкрушителното настъпление на Червената армия Хитлер е принуден да събира от Европа почти всичките си гарнизони и срочно да ги изпраща на Източния фронт, той прави големи усилия да тури изцяло ръка върху нашата незасегната и пълнокръвна армия, за да я използува като пушечно месо в стремежа си да спасява тънещия свой кораб!

Подетата у нас кампания за ролята на „велика България” на Балканите показва, че правителството се готви да изпълни заповедта на Хитлер за превръщането на нашата армия в наемно оръдие на хитлеристка Германия на Балканите. Това означава, че нашата армия, ако тя се остави да бъце изнасилена, ще трябва да сподели катастрофалната съдба на румънската армия.

53
 

Това означава, че българските офицери и войници ще трябва да се превърнат в жандарми на хитлеристките разбойници, да заменят германските и италиански войски на Балканите и да поведат братоубийствена война срещу борещите се за своята свобода и независимост югославски народи, срещу югославската народноосвободителна армия, срещу гръцкия народ. Ето какво разбират и имат предвид, ето какво готвят продажните хитлеристки агенти, когато шумят сега за „ръководната роля на България на Балканите”!

Хитлер не разполага повече с големи германски и италиански резерви, на които да може да разчита на Балканите. Хитлер разчита при помощта на своите слуги и оръдия от кликата на цар Борис да използува за своите престъпни цели пресните сили на нашата армия.

Не бива това да се допусне! Натискът за превръщането на нашата армия в жандарм на хитлеристките разбойници на Балканите и за използуването й и на другите хитлеристки фронтове свидетелствува за слабостта на Хитлер.

Толкова повече патриотите от нашата армия в съюз с народа могат да осуетят всички разбойнически сметки на Хитлер и неговите агента от кликата на цар Борис, за да спасят себе си, като българска армия, и народа ни, като свободна и независима нация. И техният върховен дълг е да сторят това.

Хитлер, заставен от армиите на съветско-англо-американската коалиция да мине в отбрана, не е в състояние да се удържи на Балканите и няколко дена, ако нашата армия единодушно въстане против хитлеристката зависимост.

Пред всички честни и предани на народа ни офицери, подофицери и войници сега е поставена остро като никога задачата за спасението на нашата родна армия и на България от хитлеристкото пагубно посегателство зърху нея.

Долу хитлеристките ръце от нашата армия!

Долу провокаторите на братоубийството на Балканите!

На общонародна решителна борба за осуетяването на пъклените хитлеристки планозе!


[Previous] [Next]
[Back to Index]