Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
36
12 януари 1943 г.
 

В. Червенков

ПРОВОКАТОРИТЕ НА ВОЙНАТА

Хитлеристките провокатори от лагера на генераллуковци съвсем открито вече изказват замислите на гробокопателите на България.

„Ние осигуряваме на Балканите — заявяват те — тила на нашите германски съюзници. В това се състои задачата на нашия експедиционен корпус в Югославия.”

По-ясно, здраве му кажи!

Напразно филовци се мъчат да залъгват българите с приказките от хиляда и една нощ за някакво си „национално обединение”. Работата стои къде-къде по-просто: да се осигурява тилът на хитлеристките разбойници на Балканите. Такава е задачата на експедиционния корпус в Югославия. Такава задача поставят управниците на цялата наша армия. Затова генерал Михов е извикан в Берлин. Там се обсъждат и изработват плановете за прякото въвличане на България в разбойническата хитлеристка война, за предаването на нашата армия напълно в ръцете на фалиралите германски генерали.

Хитлеристки жандарми — ето участта, която готвят на нашите офицери и войници продалите се на чужденците властници. След като оковаха народа във вериги, обагриха страната в кръвта на стотици и стотици патриоти, след като оголиха и изгладниха народа, сега се готвят да го тикнат да мре в пожара на войната, за да спасява окончателно изпадналите в задънена улица и осъдените на неминуем разгром хитлеристки грабители и потисници.

40
 

Криво си правите обаче сметката, провокатори! Разполага и ще разполага със съдбините си нашият народ, а не вие! Каквито и жертви да му струва, той няма да сложи покорно глава в ярема на немското робство. Не „пределите” на Балканите и не омразния и разбойнически тил на германците ще брани нашият народ, а себе си, България и българската свобода и независимост от немските кървави джелати и грабители!

Срещу провокаторските подстрекателства на хитлеристките агенти още по-мощно трябва да се понесе на длъж и шир по родната наша страна призивът: Българи! Патриоти! Офицери и войници! Обединявайте се като един човек в борбата за спасението на България от германската зависимост, от войната и катастрофата, която я заплашва!

Германският тил на Балканите днес е по-слаб от когато и да било друг път. Храбро се бият против германско-италианските завоеватели братските югославски народи и тяхната народноосвободителна армия. Да обединим силите си за обща борба против заклетите душмани на балканските народи — хитлеристите и фашистите! Да стоварим и нашия удар срещу общия враг!

България може и трябва да бъде спасена. Спасението е в събарянето на сегашното понемчено правителство на глада, на немското робство и на войната и в създаването на истинско национално правителство — правителство на свободна и независима България, на мира и дружбата с всички свободолюбиви народи!


[Previous] [Next]
[Back to Index]