Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
34
12 януари 1943 г.
 

В. Червенков

УСПЕХИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ

Настъплението на Червената армия продължава. И приятели, и врагове са принудени да признаят големите успехи на Червената армия. Тия успехи стоят в центъра на световното внимание. Освобождението на такива градове като Велики Луки, Котелниково, Цимлянская, Елиста, Налчик, Моздок, Зимовники свидетелствува, че Червената армия е заела вече важни отбранителни позиции на германците. Само главната квартира на „фюрера” и след нея палетата от нашите правителствени вестници продължават да отричат успехите на Червената армия. Не смятат банкрутиралите „стратези” и техните ибрикчии да признаят истината! Истината ги убива! Като картонена кула се разлетяха всичките им скорозрели лъжливи заявления, които те цяло лято и през есента на миналата година приподнасяха всеки ден за „постигнатата” вече германска победа, за „унищожената” вече руска армия. Не друг, а сам „фюрерът” заяви на тридесети октомври миналата година, че Сталинград щял да бъде непременно взет и че германските войски щели да останат през зимата там, докъдето са дошли, и нямало да отстъпят нито крачка назад. А днес при Сталинград двадесет и две германски дивизии са обградени от железния обръч на Червената армия и са обречени на неминуема гибел, ако не сложат оръжие. Десетки други дивизии в района на Владикавказ, при средното течение на реката Дон, на югозапад и на юг от Сталинград, при Ржев и в района на Велики Луки са разбити и разгромени. Огромно количество бойна техника — танкове, самолети, снаряди, мино-

37
 

хвъргачки, пушки и други военни материали и продоволствие — падна и продължава да пада в ръцете на Червената армия. Броят на германо-фашистките пленници надминава цифрата 150,000. Въпреки всички усилия на германското командуване, хитлеристките пълчища продължават да отстъпват под могъщите удари на стремително настъпващата Червена армия.

От надутите хвалби на германските генерали и на техния самозванец-„фюрер” остана само мокро място. Сталинград се превърна в гробище за немците и в символ на руската сила, на ненадминатия патриотизъм на съветските народи. Авантюристичната и явно нереална стратегия на Хитлер с трясък се провали. Жъне и ще жъне тепърва богати плодове мъдрата и реална сталинска стратегия — пълна с изумително мъжество, с безпогрешно знание на обстановката, опряна върху мощта и безпримерното в историята морално-политическо единство на съветските народи и тяхната решимост да преодолеят всички трудности, да дадат всички жертви, но да отстоят свободата и независимостта на своята родна, света земя.

Успехите на Червената армия са факти. Те не престават да бъдат факти от обстоятелството, че забъркалите пусулата хитлеристки лъжци не смеят да ги признаят. Не смеят да признаят тежките поражения, които понасят, затова лъжат фалиралите германски генерали и техният злополучен „фюрер”.

Но мигар може в днешния век на радиото дълго да се крие истината? Затова напоследък берлинските пропагандатори започват да пущат съобщения за „планомерни тактически отдръпвания на германските войски” в Северен Кавказ предвид на „много издадените напред” германски „клинове”.

Гледай ти, каква била работата! Кашаварите от гьобелсовата кухня изведнаж „забравиха” шумните хвалби на „фюрера”, че „дето е стъпил германски крак, германско ще си остане”! „Забравиха” и блюдолизците на Гьобелс от рода на Александър Ганчев, че бяха „завладели” завинаги „петролните полета между Каспийско и Черно море” още през август—септември миналата година!

Сега разбойниците на перото „тактически” отстъпват. Обаче разбойниците с автомати в Северен Кавказ съвсем не се съобразяват с отчаяните заповеди на Хитлер да

38
 

се държат докрай и отстъпват навсякъде, дето и когато сега Червената армия им нанася безпощадните свои удари, тоест отстъпват не по плана на Хитлер, а по плана на Червената армия. Ето истината.

Червената армия сама издържа целия натиск на огромната хитлеристка военна машина в течение на година и половина. Червената армия още миналата година показа, че тя може не само да се отбранява с невиждана сила, но и да настъпва и да обръща в бягство прехвалените разбойнически орди на Хитлер.

Тая зима Червената армия настъпва с още по-голяма сила отколкото миналата зима. Всички виждат това. Все още тя е сама срещу главните сили на хитлеристка Германия. Може всеки да си представи участта на хитлеристките бандити, когато съюзниците отворят втория фронт в Европа. А тоя ден наближава.

Дума да няма — германската военна машина има още сили. Тя бясно ще се съпротивява. Много пакости още тя ще извърши. Предстои още кървава и тежка борба. Но хитлерозата армия е осъдена на неминуем пълен разгром.

И по същество, началото на тоя разгром поставиха увенчаните със славата на безсмъртието и заслужилите благодарността на потомството през вековете легендарни сталинградски защитници.

Слава на великия руски народ!

Слава на героичната Червена армия — носителката на свободата, спасителката и защитницата на общочовешката култура от хитлеристкото варварство и мракобесие!


[Previous] [Next]
[Back to Index]