Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
30
10 януари 1943 г.
 

В. Червенков

НА БОРБА СРЕЩУ ТЕРОРА

Ние изнесохме пред обществото щателно скривания от правителството факт за искането на гестапо да взима по 20 души заложници-българи срещу всеки убит немец. Ние съобщихме, че кървавият бандит Габровски е изявил пред германците пълната си готовност да изпълни тяхното искане.

Бекерле е поискал от правителството да бъдат предадени на гестапо 100 души български патриоти, за да бъдат разстреляни за петимата убити от неизвестни лица немци. По искането на гестапо от затворите и от концентрационните лагери „безследно изчезват” арестувани патриоти. Гестаповски и есесовски бандити взимат участие в масовите блокади и обиски по градовете наравно с полицията.

Ние разполагаме с положителни данни, че правителството по искането на гестапо готви ново масово избиване на българските патриоти.

Ние зовем българските патриоти, целия наш народ да се вдигне на решителна самоотбрана с всички средства срещу кървавия полицейско-гестаповски терор. Касае се да се спаси цветът на нашия народ от физическо изтребление. Защото гестапо с помощта на палачите на Габровски цели тъкмо физическото изтребление на най-будните и смели патриоти, за да омаломощи по тоя начин съпротивата на нашия народ срещу немската зависимост, да го обезглави и да го тикне в пожара на войната като пушечно месо за немците.

35
 

Ние зовем нашите офицери, подофицери и войници заедно с народа да се противопоставят срещу полицейско-гестаповския терор — толкова повече че фашистките джелати правят всичко, за да използуват и нашата армия против народа.

Нека искането на немците да взимат българи-заложници отвори очите на всички за опасността, която представлява за България германската зависимост и днешното понемчено правителство.

Вдигайте се, българи, на борба срещу немското робство! Вън немците от България! Демонстрирайте масово срещу погромаджиите и гробокопателите на България! Организирайте въоръжена самоотбрана! Работници, занаятчии, служащи! Стачкувайте в знак на протест срещу кървавия терор, срещу глада и войната! Оказвайте навсякъде и зъв всичко най активна помощ на преследваните от полицията и гестапо патриоти! Крепете и разширявайте Отечествения фронт! България може и трябва да бъде спасена от немското робство, от войната и катастрофата!


[Previous] [Next]
[Back to Index]