Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том IV
Вълко Червенков, Васил Коларов, Светослав Колев, Карло Луканов, Л. Велев, Ф. Козовски, Владимир Поптомов
 
9
3 януари 1943 г.
 

В. Червенков

ЗА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО

Патриотите имат дълга да разобличават навсякъде и безпощадно фалша на правителствените призиви към „народно единство”.

Народното единство предполага непримиримата борба против предателите и чуждите агенти. Народното единство се осъществява и то крепне именно в борбата за смъкването от власт на гробокопателите на България. Народното единство се въплъщава в растящата сила на Отечествения фронт.

Народното единство е знамето на българските патриоти, главната предпоставка за спасението на България от немската робия и от пожара на войната. За народното единство, за народното тържество мъченически сложиха глави такива големи народни синове като Антон Иванов, като Цвятко Радойнов, като генерал Заимов, като Петър Ченгелов, като стотици и стотици патриоти, За народното единство чезнат в затворите и концентрационните лагери хиляди и хиляди патриоти. Народното единство коват днес, без разлика на социално положение и иа политически убеждения, всички честни и предани на родината българи.

Тъкмо това истинско народно единство и всява страх и трепет в лагера на правителството. То заставя немските агенти да се маскират като „приятели” на народа, да правят „мили очи” към него и да апелират за „единение” с него. От хищните чакали трябва да се смъкват на всяка крачка овчите кожи и измамническите маски на хрисими „доброжелатели” на България.

21
 

Думите на чуждите агенти трябва да се разголват до дъно чрез показа на техните предателски и кървави дела.

Заедно с това показът на истинското положение в лагера на предателите е красноречиво средство, което разкрива без остатък тинята и политическия разврат, обхванал презрените понемчени претенденти да „обединяват” българския народ.

Но тия натрапени от Берлин „обединители” не могат преди всичко себе си да обединят! Погледнете как съперничат помежду си в измяната на родината! Филов прави кисели гримаси към ратниците и легионерите. Габровски пък ги насърчава. Ратниците се зъбят срещу легионерите. Легионерите ръмжат срещу ратниците. Генерал Луков, Никола Жеков и Цанков не пропущат случая да ощипят сегашните министри. И едните, и другите са еднакво обаче верноподани на Хитлер. Но докато филовци глождят тлъстия кокал в качеството си на преки управници, луковци и цанковци се тъкмят да ги заместят.

Кавгите между хитлеристките слуги и лакеи нарастват. Лаят хитлеристките псета едно на друго. Надпреварват се кой по-ревностно да изпълни желанията и заповедите на берлинския чорбаджия. Зловоние цари в по-немчения лагер. Кражбите и плячкаджийството се ширят. Цанков заяви, че нему лично е известно, какво 110 души от лицата, дадени под съд за спекула, са правителствени хора от комисарствата по снабдяването. Послушайте за какво приказват в правителствените среди, в средите на цанковци, на луковци, на ратниците и легионерите! Тая глутница от понемчени българи трепери за кожите си. Там никой не вярва повече в победата на Хитлер. Там мислят само за едно: как да се отърват от възмездието на нашия народ, как да обвържат народа ни и да го направят неспособен да се защити. И едните, и другите хитлеристки агенти тикат България в пожара на войната. Това иска от тях Хитлер, за да спасява себе си. Войната е нужна тям, за да спасяват и собствените си кожи. Именно това се мъчат да прикрият те с измам-ническите приказки за „националните идеали” и за „народното единство”. Цанков зове даже към „народен фронт”. Празна Мара тъпан бие! Нерде Шам, нерде Багдад!

22
 

Филовци се хвалеха, че били създали „безпартиен режим”. Заповядайте: в техния собствен лагер съперничат помежду си няколко партии. Всичките се дирижират обаче от Берлин. И това вавилонско стълпотворение от предатели и чужди агенти, жадни за плячка и за власт, претендира да „обединява” българския народ! Капище, което час по-скоро трябва да се унищожи!

Колкото по-тежки поражения ще следват за Хитлер, колкото по-свиреп ще става немският грабеж у нас, колкото по-смело и решително ще се бори нашият народ за освобождението на земята ни от немската зависимост и от позорната власт на немската агентура, толкова по-силно предателите ще крещят за „народното единство”. Но толкова по-настойчиво и по-безстрашно патриотите трябва да разобличават измамата на тия крясъци. Толкова по-енергично трябва да изграждат и да крепят те истинското и спасително за България единство на народа, въплътено в Отечествения фронт, в неговата борба за свободна и независима България.


[Previous] [Next]
[Back to Index]