Опасностите пред Р Македония остават

Скопие (по телефона)

в-к "Македония", брой 2, 13 януари 1999 г.

Двете кафенета в центъра на Скопие "Лондон" и "Фуфу" продължават да събират интелектуалци, бизнесмени, хора с по-свободен дух. В тези мразовити и празнични дни те са препълнени с посетители. Ако човек се вслуша в разговорите, които се водят по масите, ще стигне до извода, че в Македония днес се говори много за политика. Въпреки че френетичната еуфория от победата на ВМРО-ДПМНЕ - ДА вече не съществува, всекидневието поднася решения, изявления, постъпки на новите властимащи, които на чаша кафе, коняк, ракия или чай се разчепкват педантично и пристрастно.

Пикантните историйки около корупцията, подмолната приватизация на предприятията от бившите управляващи, постъпки на новия премиер Любчо Георгиевски, загадъчните кодове на Васил Тупурковски и неизяснеността около неговата Агенция за обновление и развитие, както и втората част от мемоарната трилогия на министъра на отбраната Никола Клюсев, озаглавена "Безсънни нощи", събуждат спорове и противоположни оценки, но създават впечатление, въпреки някои тревожни признаци, че промени в Македония има.

Вече никой не си прави илюзия, че тези промени [не] ще бъдат много бавни, дори мъчителни, че има сили, облечени в могъща икономическа власт, които ще спъват истинското желание на народа за друг живот, по-различен от досегашния. Дори рокадите в изпълнителниа комитет на ВМРО-ДПМНЕ и освобождаването на министъра на културата проф. Димитър Димитров от поста му заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ поражда смътни предчувствия, че някой извън партията диктува действия, които не са от полза за самата партия.

Освобождаването и на другите министри Георги Наумов, Георги Боев, Стоян Богданов и Мартин Треневски от заеманите постове в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ само задълбочават съмненията. Особено шокираща беше новината, която дойде от Министерството на транспорта. Изявлението на министъра Боби Спировски, че строителството на жп линията до София засега се замразява, породи нови подозрения, че и в това министерство Сърбия вече е внедрила своя агентура. Все по-засилващото се навлизане на сръбско-гръцки капитали и разкритията за тесните връзки на бившите управляващи с тези капитали само подсилват чувството, че опасностите пред новото правителство и пред бъдещето на Р Македония остават. Дори стават много по-сериозни.

[Back]