Българският принос в Европа и света

Здравко Даскалов

в-к "Македония", брой 5, 3 февруари 1999 г.

Прав е Румен Стоянов със статията си в бр. 34 от 1998 г. на "Македония". Ние сме строителите не само на европейската, но и на световната култура. Най-старата писменост в света отпреди 6000 и повече години е открита във Варненско и Врачанско. Пак във Варненско и в Ст.-загорско са открити следи от най-старото металолеене в света. Във Варненския некропол отпреди 5500 г. е намерено най-старото, но и най-многото злато на едно място, при това изящно изработено. Тук са царските гробове с корони и жезли, далеч преди началото на познатата ни човешка цивилизация. Наша е и тракийската култура, неотстъпваща на елинската. Стенописите на Казанлъшката гробница са от върховете на световното изобразително изкуство. Рогозенското, Панагюрското, Вълчитрънското, Врачанското и останалите десетки тракийски съкровища са сред най-добрите в световната металопластика и с високи технически постижения. Връх на които е Вълчитрънското, чиято украса и днес е техническа загадка, Продължител на тракийската култура е старобългарската с величествените си дворци от камък в Плиска и Преслав, а не Цариград, който строял с тухла.

Най-големият средновековен град е Плиска - 24 км2 с над 30 църкви, великият Рим е 11 км2, Цариград - 16 км2, Париж - 4 км2, Киев - 1,5 км2, а Биляр, столицата на Котраг - пълно копие на Плиска със 7 км2. В Плиска е внушителният Кругов дворец с най-масивните основи в света. Българските дворци са били канализирани, водоснабдени с отоплителни инсталации. Тук е намерено най-старото плоско стъкло и за пръв път прозорците се остъкляват. А голямата й базилика от 3000 м2 туря началото на романския стил. Фантастичната рисувана цветна керамика на икони и украса на дворците и църквите е световно постижение.

Епохално е делото на българите св. св. Кирил и Методий, разбили триезичната догма със създаването на българската писменост. Гордеем се с богомилството, първото социално движение, шествало победно из цяла Европа. Българин е и създателят на източноправославното църковно пеене - Йоан Кукузел, живял в XIII в.

С Боянските стенописи на гениалния художник Илия, 1276 г., започва Европейското възраждане. Невярно се сочи Джото, роден през 1266 г. Тези стенописи са последвани от Йвановските, тези в Хрельовата кула, църквата "Св. Георги" в София и другаде.

Предисторическото изкуство не изчезва, продължава се от тракийското, което се доразвива от старобългарското. Руническото писмо от Караново и Градешница и Магурата не изчезва, а продължава в траките. Това са руните от Рогозенското съкровище и други тракийски паметници. Същата писменост намираме в и българска държава. Хилядите знаци, открити в Плиска, Преслав и другаде и върху съкровището Наг Сент Миклош, са доказателство за писменост на един народ с многохилядолетна култура. Тези знаци днес откриваме по шевиците на българката и украсата на тавани, врати, долапи и др. Световни са постиженията на миниатюрата през II българска държава, венец на която е цар Иван-Александровото евангелие.

През турското робство българинът продължава да твори шедьоври, като стенописите в Земенския и Кремиковския манастир и църквата "Св. Петка" пред ЦУМ и блясва наново чрез ръката на примитивистите като поп Пунчо и завърши с гения на Захарий Зограф.

Световен учен е д-р Петър Берон, името му е записано със златни букви на фасадата на Сорбоната в Париж наред със строфа на Христо Ботев. и през ХХ век българите са водещи. Във Видин е роден гениалният художник Жюл Паскен, в Русе - писателят нобелист Елиас Канети, а дядото на Стефан Цвайг е също от Видин. Най-добрият майстор на женския портрет в света е проф. Никола Михайлов. Не по-малък е прерафаелистът Борис Георгиев, а проф. Бенчо Обрешков, Кирил Петров и Наум х. Младенов през 1936 г. на художествената изложба на Парижкото световно изложение обират всичкото злато. Обрешков печели голямата награда, а двамата - двете първи. Ямболията Георги (Жорж) Папазов създаде сюрреализма и е не по-малък от Пикасо. Учени с изключителен принос в света са братята математикът акад. Кирил Попов и биологът Методи Попов. Още по-изявен математик е акад. Никола Обрешков, признат за гениален. Българин е създателят на съвременното самолетостроене Асен Йорданов. А триумфът по световните сцени на Борис Христов, Кирил Вишегонов, Люба Величкова, Николай Гяуров, Димитър Узунов, Гена Димитрова и други е неповторим. Магията на гласовете на народните ни певици, прозвучали в Космоса, където руските кораби летят с уникални български прибори, като тези на младия Фипип Доков, доказват народностната ни надареност. Компютърът е дело на българина Джон Атанасов. Революцията в скоростната кутия на автомобилите направи преди 10-ина години пак българин.

Гениалният диригент Херберт Фон Караян е с корен от Гевгели. Родното му име е Караянев. Великите световни борци Никола Петров и Дан Колов са българи, да не забравяме потомците им, нашите златни олимпийци и световници, както и световните ни шампиони щангисти и лекоатлетите начело със Стефка Костадинова.

Езиковед No 1 на ХХ век е акад. Стефан Младенов, владеел 44 езика, и акад. Владимир Георгиев, разчел езика на етруските. Нашата математическа школа от ученици и студенти от 20-ина години е сред най-добрите в света, както и новите ни шахматисти. Ще бъде непълна представата за българина, ако не посочим другия ни клон - Волжко-Камския с Казан. Днес там има пълно възраждане на българщината. Повече от половината в скандално наречената република "Татарстан" води епични за българското си признаване. Те са установили, че династията на Рюриковци е българска, а Толстой, Тургенев, Гогол, Ахматова, Цветаева, Юри Венелин, Скрябин, Аксаков и Алабин и много други са БЪЛГАРИ! Дунавска България при 1317 години живот, от които 653 в две робства, като феникс възкръсва от пепелищата и по време на робствата е пак с принос в световната и европейската култура, както и след Ньойския договор и по време на комунистическата сатрапия. Не само Европейкият съюз е Европа. Демокрацията не е негов монопол, тя е и на САЩ, и на Япония, Индия, Южна Корея, Бразилия и други. Сегашната ни катастрофа не е по наша вина, а на азиатския болшевизъм и агентурата му. Влизането ни в Европейския съюз не значи, че откриваме Европа, а връщането ни към демократическите ценности, на които бяхме носители до преврата на 9.ИХ.1944 г. и от които бяхме насилствено откъснати. По икономика през 1939 г. България бе втора след Англия, а в света - трета.

С обезличаване няма да влезем в Европейския съюз. и да ни приемат, ще бъдем в кюшето. Никой не тачи безличниците. Никой от 15-те не се отказва от своята национална самобитност и история, дори я подчертават. Най-малко това трябва да направи българският народ, който е със звезда на челото от хилядолетия. Пропуснах да кажа, че историците Кръстю Мутафчиев и проф. Петър Добрев установиха, че един от българските клонове е управлявал династично Асирия 1000 г. начело с великия Навуходоносор. Това е изрично записано в "Именника на българските царе". Проф. Добрев го публикува в книгата си "Царственик на българското достолепие".

[Back]