В Сърбия и Укрaйнa ликвидирaт бългaрските именa

Емил Николов

в-к "Мaкедония", брой 15, 14 aприл 1999 г.

В годишния доклад на Хелзинкския комитет в Цариброд с председател Зденка Тодорова относно правата на българите в СР Югославия за 1998 г. се сочи, че при ражданиятa на деца в сръбски болници сръбските влaсти настояват те да бъдат записвани със сръбски имена. От друга страна при оформяне на документи много от сънародниците ни са записвани с Фамилни имена със сръбски окончания на "-ич", а не с български на "-ов". Това се оценява от докладa като нарушаване на националните права на българите, които са прогласени от международни актове, а и от самото югославско законодателство.

Напоследък в Агенцията за българите в чужбина се увеличават оплаквания на наши сънародници, живеещи в Украйна, че техните български имена също се изменят - например "Никола" се вписва като "Микола", бащиното име е на "-ич" и т.н. Такива констатации са правени и от официални уждестранни мисии в Украйна.

Свободата за избор и запазване на името - както на собственото, така и на бащиното, и на фамилното име, е ооновно човешко прaво, закрепено в рaзлични международноправни актове. Ето защо действията за изменение на имената на сънародниците ни без тяхно съгласие са противоправни. Република България има право, а и задължение да защити въпросните права на задграничните ни сънародници. С оглед на това Агенцията за българите в чужбина по време на научно-практическата си конференция от декември 1998 г. предложи да се разработи проект за нормативни изменения за българските имена. Проектът засяга както имената на българските граждани, така и защитата на правата на тези сънародници, които нямат българско гражданство, да носят български имена в съответствие с международното право и местното законодателство.


Чернa Хроникa

В Косово

Двама българи, полицаи от Босилеград и от Враня са загинали.

***

Ранени са двама наши сънародници - инспектор полицай от с. Райчиловци, Босилеградско, и мобилизиран от Враня.


[Back]