Бългaрското прaвосъдно министерство издaвa удостоверения зa грaждaнство
нa живеещите в освободените през 1941-1944 г. земи

Доц. Емил Александров

в-к "Мaкедония", брой 15, 14 aприл 1999 г.

Според чл. 39 от влезлия наскоро в сила нов Закон за българското гражданство "по молба на заинтересованото лице Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция издава удостоверение за гражданство, в което се посочва дали лицето е или не е български гражданин съгласно регистрите, които се водят в министерството".

Такъв текст не съществуваше в стария Закон за българското гражданство.

Сега в изпълнение на цитирания текст на чл. 39 от новия Закон за българското гражданство, респективно на рaзпоредбите на Наредбата на министъра на правосъдието и правната евроинтеграция, публикувана в Държавен вестник, брой 19 от 1999 г., за установяване с документ на българското гражданство, заинтересованото лице трябва да подaде молба, към която да приложи акт за раждане; документ за датата и начина на напускане на страната (респективно за оставането си извън държавните ни граници поради присъединяване на съответната територия към друга държава); справка от регистрите нa съответната община, в която е живял (живее) или са живели неговите възходящи.

При нaличието нa тази уредба лицата, живеещи в новоосвободените през 1941-1944 г. земи, ако са живели там през посочените години (или техни възходящи са живели там), биха могли да удостоверят сега българското си гражданство, придобито тогава (или придобито от техните въходящи). Има основание Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция вече да започне да издава удостоверения за българско гражданство на посочените лица, след като те представят съответните молби и приложени към тях документи.

[Back]