Менча Кърничева

в-к "Македония", брой 10, 10 март 1999 г.

На 16 март т.г. се навършват 99 г. от рождението на Менча Кърничева. Въпреки многостранната й дейност в редиците на ВМРО тя е известна с хладнокръвната си постъпка във Виенския Бургтеатър. Там на 8 май 1925 г. тя хладнокръвно изпълнява смъртната присъда над убиеца на Борис Сарафов и Иван Гарванов, впоследствие слуга на сръбска, гръцка и коминтерновска служба.

Менча Кърничева е родена на 16 март 1900 г. в гр. Крушево, Македония. Живее в Крушево, Цариброд, София. На 2 септември 1918 г. заминава да учи в Германия, гр. Мюнхен. Поради злополучния край на войната тя прекъсва образованието си и се връща в България. Случайно е въвлечена в кръга на Тодор Паница и разбира цялата му предателска дейност в услуга на Сърбия и Коминтерна. По-късно се запознава и с Иван Михайлов, и с дейци на ВМРО. На 15 март 1924 г. полага клетва за вярност към делото. Привързаностга й към Иван Михайлов се задълбочава. Решението тя лично да изпълни смъртната присъда над Тодор Паница е самостоятелно нейно решение. Ето как тя си припомня събитието:
"Бях много спокойна като всеки човек, който е взел едно безвъзвратно решение.
Тази вечер, на 8 май, в Бургтеатър се даваше "Пер Гинт" от Ибсен. След първите изстрели, дадени срещу Паница, жена му хвана ръката ми. Аз я издърпах и тогава съм ранила нея в устата...
Гърмежите в ложата се сляха с тия на сцената, където се възпроизвеждаше корабокрушение или буря. Никой измежду публиката не разбра нищо. Аз спокойно напуснах ложата и слезнах долу на улицата, за да търся полицай, комуто да се предам..."

По този повод Иван Михайлов пише:
"Никоя друга, легална или нелегална, македонска акция след Първата световна война не е привличала в такъв размер вниманието на чуждестранната преса и изнесла името на Македония пред широкото обществено мнение, както наказанието на Тодор Паница във виенския Бургтеатър."

На 25 декември 1926 г. тя се венчаеа за Иван Михахайлов и става негов верен съратник до края на живота си през 1964 г., когато почива в Рим.

[Back]