В Македония има огромна промяна

Ангел Димов

в-к "Македония", брой 3, 25 ноември 1998 г.

Студентското дружество на ВМРО в София организира среща с журналиста от БНТ Любчо Нешков. Заедно с него на въпросите на студентите отговаряха операторът на екипа Емилян Динов и програмният директор на емисията "По света и у нас" Свобода Дудовска. Екипът на БНТ БНТ бе единственият, който отразяваше изборите в Македония от самото им анчало, стана ясно от разказа на оператора Емилиян Динов: "В началото нямаше никакви други екипи, после след един наш материал за победата на ВМРО на първия тур, излъчен по "Евровизия", видяха, че там става някаква промяна, и моментално нападнаха".

Аудитория 256 се оказа твърде тясна да побере студентите от Софийския университет, които проявиха интерес към срещата. Отдавна не се беше случвало на каквото и да е мероприятие в университета студентите да седят по банките и поне още толкова да не успеят да влязат в залата.

Преди срещата бяха показани необработени кадри от предизборните митинги на ВМРО - ДПМНЕ и СДСМ и част от предизборния диспут между Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски. Студентите се оказаха неочаквано добре подготвена аудитория. Всички техни въпроси показваха изключително добро познаване на проблемите в Македония, за което огромен принос имат професионалните репортажи на г-н Нешков. Единствено въпросите на проф. Иван Калчев, известен повече със скандалите около себе си и политическата си дейност, отколкото с преподавателската си работа, звучаха неадекватно. Той отново се опита да постави измисления спор за македонския език и нация.

"Тази тема въобще не е била засягана по време на изборите. Основната тема по време на предизборната кампания беше тежката икономическа криза - 50% безработица. От това се вълнуваха всички македонски граждани. Само управляващите, както се видя и от диспута, се опитаха да вмъкнат въпроса за езика и нацията и това беше само един-единствен път. Този въпрос се вмъкна единствено с някои публикации в българския печат и аз се съмнявам, че тези публикации са българско творение.

"Тови въпрос е изкуствен и той не съществува в Македония. Той съществува само за онези, които искаха да продължават да управляват Македония по стария начин. Между обикнования македонски гражданин и обикновения български гражданин няма никакъв проблем. Но ако искаме да продължаваме да влизаме с хиляди проблеми в Македония, да плащаме килограм ябълки, който се внася от Кюстендил в Куманово, 50 марки, нека да продължаваме да спорим по този начин. Сърбите минават границата с обикновена лична карта", отговори Любчо Нешков.

Повече от час г-н Нешков и колегите му отговаряха на въпросите на студентите, които засягаха всички актуални проблеми в Македония и българо-македонските отношения, както и начина на отразяване на новините по БНТ. Не беше спестен и въпросът защо БНТ още няма постоянни кореспонденти в балканските страни.

"В Македония има огромна промяна - обобщи впечатленията си Любчо Нешков, - Хората там вече не приемат досегашната груба пропаганда. Те не приемат за нормално да се събуждат в мисълта, че танковете от София вече са тръгнали и вечерта, преди да си легнат, ще маневрират в Скопие. Особено за младите хора, за които Югославия е Босна, Вуковар, Косово. Те не могат да приемат идеята за Югославия за нещо нормално. Осем години те са си заспивали с гробове, с разстрели, с армии и етническо прочистване. Това е историческа промяна. Просто старото политическо поколение няма какво да предложи. То си отива."

Очаквайте в някой от следващите ни броеве пълните отговори на г-н Нешков на многобройните въпроси на студентите.

[Back]