Кой иска да създаде помашки етнос в България?

Жени Бакърджиева

в-к "Македония", брой 36, 7 октомври 1998 г.

Една трета от анкетираните българомохамедани се определят като българи, 5 процента - като турци, сочи изследване под надслов "Родопите, модел за етническа толерантност", проведено от Института за източноевропейска хуманитаристика, помещаващ се в Смолян. Два въпроса най-малко оставя това изследване. Първият е останалите помаци като какви се самоопределят и вторият - съществува ли проблем за етническа нетолерантност в Родопите, та да се търси модел на толерантност.

"Въпросите на социолозите не са лоши, ако ставаше въпрос за отделен етнос, но не мисля, че на помаците, по точно на българите мохамедани, в необходимо да св задават въпроси с етнически привкус. Те са само религиозна общност. А този институт, който бил направил проучването, го чувам за първи път - каза за в. "Македония" Иван Сунгарски, шеф на парламентарната Комисия по човешките права и вероизповеданията.

"Ако Евгения Иванова и тези, които стоят зад нейния измислен институт, с въпросите си са решили да създават нагласи за нов етнос и се опитват да правят поредна серия на филма "Гори, гори огънче", мога да им кажа, че този път могат да подпалят Родопите така, че и Господ да не можв да помогне. Тези неканени изследователи достигнали до извода, че помаците се помохамеданчили доброволно и че не е имало насилие при смяната на вярата, въпреки че планината е осеяна с местности, които носят названия, кои на невеста, предпочела да умре, отколкото да се потурчи, или на църква или манастир, където сегашни разкопки разкриват основи на изгорен храм и кладенци, пълни с обезглавени трупове..." - сподели смолянският организатор на движението "Йоан Предтеча" Живко Билянов.

Кахва е разликата между "помаци" и "потурнаци"? - е един от изпитващите въпроси, които жителите на Смолян задават на пристигналите в Средните Родопи. Отговорът е в произведенията на Г. С. Раковски, който създал думата "помаци", които означава помъчени хора, а преди това названието за българите мохамедани е било "потурнаци" или потурчени. Внушението, оставено от Раковски, е ясно: българите чрез насилие и измъчване са заставени да приемат исляма. Съществува и друго понятие за хората от Средните Родопи - "ахряни". Някои се опитват да докажат, че то е за тези, които под икономически натиск доброволно са се помохамеданчили, но по-вероятният произход на думата, твърдят в смолянския музей, е, че акряни са жителите на цяла Югозападна България, чак до Охрид. По звученето на названието му той в град на ахряни или охридяни.

ОТ МИНАРЕТА ОБЯВЯВАМЕ РОДОПЧАНИ ЗА АРАБИ

Емисари на ислямската секта "Мюсюлмански братя", позната с терористичните си акции в Египет и целия Близък иаток, и други мюсюлмански проповедници бродят необезпокоявани от никого из Родопите. С щедри помощи и омайни думи те внушават дори на доста отдавна преминали в групата на атеистите, че тяхното място е сред мюсюлманската общност.

Български младежи се обучават в Корана на семинари край с. Стойките, недалеч от Пампорово, а най-схватливите сред тях като Мохамед Дорсунски ги изпращат да учат в Иран. Като завършек на обучението си родопското момче пише книга, издадена в Техеран, в която обявява помаците за араби - отряд от арабското нашествие по Средиземноморието, попаднал на Балканския полуостров. Въпрвки ръкоплясканията на учителите на младежа никой в Родопите не привма сериозно "научния" му труд.

"Това, че съм мохамеданин, не ме прави по-малко българин", е заявил лидерът на СДС в едно от селата, твърдини на исляма в Родопите - Чепинци, Кафир Моллов.

В същото село египетски проповедник, който учи децата на Корана, взема за булка най-личната мома. Когато родителите му пристигат за сватбата, те признават, че синът им е можел и да си остане неженен, защото в Египет за булката се плаща откуп на родителите й, а тук той е взел зестра...

ПОМАШКАТА ПАРТИЯ В ЖЪЛТУША

Етническа партия създаде екскметът на с. Жълтуша Камен Буров. По време на.кметуването си той е бил на обученив в САЩ по проблемите на етническата толерантност. Когато се връща, създава партия, подобна на Догановата. Резултатът е повече от скромен: неговата формация не успява да набере дори един процент на последните избори. Битката за новите вече е започнала. Активисти на Камен-Буровата партия кръстосват Родопите да внушават на хората, че те са нещо различно от останалия български народ и че трябва да се обособят като културна автономия.

Камен Буров разказва как е съдействал на гръцки младеж, учещ славистика в Германия, който обикалял Средните Родопи и е събирал думи за излезлия преди две-три години "Гръцко-помашки речник". Партийният лидер също е написал книга с етнически привкус, в която е описал родопските обичаи. Според него различията между помаци и българите са в това, че в Централна България младежите се запознават и дори се женят, без да питат родителите си, а в Родопите родителите на момчето го сватосват. Ислямът е сложил отпечатък върху погребенията.

Официално помашкият лидер няма връзка с Института за източноевропейска хуманитаристика, но ползва още непубликуваните проучвания на Евгения Иванова за границите на "Помакландия", които включват както български територии, така и гръцки. Като столица се сочи не Смолян, а Одрин. Въпреки уверенията, че става въпрос само за културна общност, етническият привкус се натрапва заедно с чувството, че става въпрос за брънка от мюсюлманския балкански обръч, стигащ до Косово и Босна.

[Back]