"Благодарен съм на Бог, че ме е създал българин"

Даниела Загорска

в-к "Македония", брой 35, 3 септември 1998 г.

Да отбележат стогодишнината от рождението на класика на българската литература Димитър Талев на 23 т.м. се стекоха в Народния театър близки на писателя, интелектуалци и почитатели на неговото слово. Съорганизатори на това тържество са "Литературен форум", Народният театър "Иван Вазов", фондация "Бъдеще за България", Министерството на културата и ВМРО.


Писателят Младен Сърбиновски от Скопие (вляво) и посланикът на България в Р Македония Ангел Димитров (в средата) в разговор с участници в тържеството
 

Скъпи гости на празника бяха синовете на писателя Братислав Талев, Владимир Талев и вицепремиерът и министърът на просветата Веселин Методиев, Ангел Димитров - посланик в Р Македония. Специални гости бяха писателят Младен Сърбиновски и Александър Лепавцов, доктор на инженерните науки, автор на изследователски книги в областта на транспорта и пръв министър на ВМРО в първото плуралистично правителство на Р Македония.

Тържествената вечер бе открита от Марин Георгиев, директор на "Литературен форум". Артистът Андрей Баташов прочете телеграма от президента на Република България Петър Стоянов. След това министър Веселин Методиев произнесе слово, в което свърза българските исторически драми с творчеството на Димитър Талев. Той изтъкна това, че всеки, който познава творчеството на писателя, разбира и съвременните проблеми. За творчеството на класика Талев говори литературоведът проф. Светлозар Игов. Според него, макар да е приемник на пламенното родолюбие и повествователните традиции на Вазов, Талев отив аотвъд "уроците" на Вазов. Историята, уви, сама по себе си не дава никакъв "сигурен гръбнак" на никой писател. Затова, когато Талев прави изскока от "долната земя" на историята в "горната земя" на изкуството, едва когато зад исторически съществуващото се докосва до духовно същностното, той постига големия си творчески успех" - каза ораторът. А Младен Сърбиновски припомни, че всички пожълтели страници с новини от Македония от началото на века сега са само архивен материал, но "Талевите романи осветляват това бурно, гордо и геройско време като комплекс от събития и съдби, които и днес живо пулсират и ни греят".

Александър Лепавцов
Александър Лепавцов - министър в първото демократично правителство на Р Македония
 

"Прилепчанинът Димитър Талев - каза в своето слово Александър Лепавцов, беше репресирана личност през тези години, човек, изпаднал в пълна мизерия, защото беше ВМРО-вец, а те в очите на балканските комунисти бяха по-черни от дявола и за това бяха избивани или затваряни и измъчвани в лагери. Слаб, с физиономия, в която доминираха очилата, той с нищо не показваше, че в един на вид обикновен човек се крие геният на писателя."

Прочувственото слово на Румяна Трифонова, директорка на пловдивското училище "Димитър Талев", завършило с думите на Д. Талев: "Благодарен съм на Бог, че ме е създал българин", взриви публиката и я дари с бурни аплодисменти.

Втората част на вечерта бе художествена. Артистите Йорданка Кузманова, Марин Янев и Андрей Баташов изпълниха композиция от откъси от произведения на Талев и писма до негови близки и приятели. Трио танцьори се включиха сполучливо с фолклорни изпълнения от родния край на писателя.

[Back]