Памет за герой на Армения и България

Явор Цветков

в-к "Македония", брой 35, 3 септември 1998 г.

С водосвет, отслужен от български и арменски свещеник, бе открита паметна плоча на арменския национален герой ген. Кърекин Нъджех. На откриването бяха посланикът на Армения у нас и специална арменска парламентарна делегация. (Председателят на Националното събрание на Армения Хосров Харутюнян бе приет от българския президент Петър Стоянов.)

Плочата е с надпис на български и арменски език, а инициативата за нейното изработване е на г-жа Видка Николова, която преоткри позабравения в България ген. Нъджех.

Съдбата на ген. Нъджех е тясно преплетена със съдбата на Македония. През 1905 г. арменското революционно движение го праща да учи във Военното училище в Княжево. Когато избухва Балканската война, Кърекин Нъджех постъпва доброволец в българската армия, формира и оглавява арменска рота от опълченци, която е зачислена към VIII Костурска дружина.

За подвизите си в българската армия е награден лично от бригадния командир подполковник Протогеров, по това време и съпредседател на ВМРО. Думите на Протогеров "Нека Бог даде тая рота да бъде основа на бъдещата арменска армия" се оказват пророчески - през 1918-1920 г. формира арменските партизански отреди, които воюват за независимостта на Армения, разкъсвана по това време от Турция и съветска Русия.

През 1932 г. легендарният вече Кърекин Нъджех става български гражданин. По ирония на съдбата след комунистическия преврат през 1944 г. той е изгонен от България, страната, за която е проливал кръвта си и е обикнал като втора родина.

[Back]