Примерът го даваме. Политиците да решат своите си проблеми
Петър Балездров, президент на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, пред в. "Македония"

Петър Балездров

в-к "Македония", брой 32, 10 септември 1997 г.

Петър Балездров е на 46 г., женен и има трима сина. Завършил е Спортната академия в София. Работил е 20 години в областта на спорта - учител, зам.-директор на Спортното училище в Сливен, отговорен секрретари президент на футбония клуб "Сливен". В момента се занимава с частен бизнес. Има фирма, която работи основно с България и Гърция.


- Г-н Балездров, разкажете за организационния живот на федерацията на бълдарските каракачани?
- Нашата федерация е създадена на 28.12.1990 г. от една група от около 20-ина ентусиасти. След промените в България имахме възможност да регистрираме такава организация, нещо, което преди беше табу. Ние я поставихме на културно-просветна платформа без никакъв политически оттенък. Тя съществува вече 7 г., а в момента на нашия разговор тече шестото издание на традиционните събори, с което отбелязваме завършека на годината в културно-просветно отношение. Тези събори са национални, но вече добиха и международен характер. От 1991 г. когато започнахме, ставаше народно веселие тук, на Карандила, по образец на нашите събратя каракачаните в Гърция, но от три години каним гости не само от Гърция, но и от съседните балкански страни. Мото на тези събори от три години е каракачаните в България да бъдат живият мост на приятелство (отначало беше между България и Гърция) между балканските страни. Тези събори преминават в една тридневка - започват от петък, като самият тържествен събор се предшества от няколко научно-практични конференции и срещи, на които искаме да поставим началото на взаимоотношения в отделните организации. Ще ви изброя няколко, разбира се, в този тригодишен период станахме организатори на срещи на адвокатите Сливен - Солун, на една среща на демократичното движение на жените Сливен - Гърция, среща на търговските палати (4 от Гърция, 4 от България) за бизнесконтакти, бизнесмени и банки и тази година направихме среща на журналисти не само от България и Гърция, а и от Кипър. Кипърският проблем, който в една болна тема от 20-ина години, е в момента и основна тема на годината в ООН и нашият събор сега също посвещаваме на тови въпрос, като искаме хората да бъдат обединени. Това посвещение е тематично и идейно без политическа позиция, равбира се.

- Кои са по-важните гости на тазгодишния събор?
- Поканили сме паралелно парламентите, правителствата и президентствата на 4 страни - България, Гърция, Кипър и Албания, защото и в Албания има 250 000 гърци, албански граждани, разбира се. Гост на събора бе г-ца Екатерина Михайлова. Тя присъства на концерта на известния, великия Микис Теодоракис на стадион "Хаджи Димитър". Тя присъства и на срещата на журналистите. Наш гост е и зам.-председателят на гръц кия парламент г-н Никос Кацарос, който е за втори пъв в нашия прекрасен Балкан. Г-н Георгиус Сурлас е депутат от партия "Нова демокрация". Тук е и г-н Димитриос Сурлас, депутат от кипърския парламент, г-н Христос Гоцис, депутат от албанския парламент. На събора участва и кметът на Сливен г-н Янко Янков. В последния ден на тържествения събор дойдоха вицепрезидентът на нашата страна г-н Тодор Кавалджиев и г-н Иван Куртев, зам.-председател на българския парламент. Получихме поздравления от г-н Стоянов и г-н Костов.

- Извън организацията на традиционните събори какво прави федерацията за своите членове?
- През 1990 г., когато много българи напуснаха страната, нито един каракачанин не напусна България в тези трудни времена. Защото каракачанинът е камък, който си тежи на мястото. Обича всичко и тачи всичко, което го е създало, и всичко, което е направено за него. От 1990 г. организацията е конструирана така, че представлява един център - федерация на културно-просветни дружества. Закупихме един дом, който се намира на бул. "Панайот Хитов" в Сливен като културно средище. Това е духовен център за развитие на каракачаните, но не само, а и за гражданите на община Сливен и всички наши приятели от страната и чужбина. Искаме този център да влезе в културния живот на Балканите и Европа и Европа да влезе при нас. Като структура нашата федерация има 19 дружества. Това са 19 села и градове, където се намират тези близо 20 000 каракачани, които живеят в България. Това са Карнобат, Котел, Сливен, Речица, Самуилово, Боров дол, Твърдица, Казанлък, Карлово, Сопот, Самоков, Берковица, Враца, Монтана, Дупница, Вършец, Пловдив. Те функционират като културно-просветни дружества. Имат изградени танцови състави, като всичко се поставя според основните цели и задачи на федерацията. А те са запазване на самобитната култура на каракачаните, езика, религията и основно бита и културата на каракачаните. В тези структури има изградени 14 детски танцови ансамбъла, които изпълняват автентични каракачански песни и хора. Има 4 самодейни ансамбъла, солисти. В просветната дейност развиваме изучаването на майчиния език - в 12 от 19 дружества учим гръцки език посредством курсове. Това, което сме съхранили от нашите прадеди в днешната ни родина България.

- На събора присъстват и много представители на българо-гръцки дружества за приятелство. Как се развиват отношенията ви с тях. Имате ли общи дейности и какви са разликите?
- Българо-гръцките дружества, са отворени дружества. Нашата федерация също е отворена система. В нея могат да членуват всички български и чужди граждани. Това го повелява нашият устав, на базата на който сме регистрирани. Достатъчно е само да се заяви желание за участие в културно-просветната работа на каракачанското дружество. Паралелно българо-гръцките дружества основно се намират в крайбрежието от Варна до Царево. Те са 6 на брой и работят на същия принцип - културно-просветни българо-гръцки дружества. Нямат никаква разлика. Тъй като сме гъркофони, в двата вида дружества имаме много тесни контакти и каним всички на наши събори. Те участват със свои изпълнения. Ние сме и битово свързани с тях. Навремето, преди насилственото отнемане на овцете през 1958 г., те са зимували в районите около Бургас, Созопол, Поморие, Приморско, Китен, там, където е имало пък гръцко население. Така че контактите ни са социално-битови, а не само езикови или културни. Естествена е връзката ни, естестввно е и да се събираме заедно.

- Вашата федерация е определяна като живия мост между България и Гърция. Смятате ли, че можете да дадете пример на българските политици, тъй като не е безизвестен фактът, че в пределите на днешна Република Гърция живее население с българско самосъзнание, включвам тук и помаците, те също да могат да създадат подобна организация там. Да започнат съвместни събори, да бъдат отворени проходите, което и ще стане...
- Да започнем отговор на въпроса отзад напред. Дай, Боже, да се отворят всички граници в света. Това го желаем всички хора. Примерът го даваме с тази наша дейност. Оставяме политиците да решат своите проблеми.

- Бихте ли излезли с някакво предложение пред президентството, Министерския съвет или ако те евентуално потърсят вашата помощ като организация, като идея, бихте ли се отзовали?
 - При всички случаи, разбира се. Ние искаме всички хора да живеят със своята самобитна култура.

- Петър Стоянов казва, че хората са живата връзка между два народа...
- Ние това и правим и затова искаме да бъдам живият мост за приятелство между двете страни. Ние сме български граждани, никога няма да бъдем други, такива сме си. Говорим за прародината си отпреди два века и половина, когато сме насилствено изселени от нея. Знаем си историята. Искаме да си запазим културата и бита и да живеем като добри граждани на България. Това мога да дам за пример. Другото го оставям на политиците, то не е мой ангажимент.

- Каква ще бъде бъдещата дейност на федерацията?
- Споменах преди малко за културния център - един значителен успех за каракачаните. Той се закупи благодарение на двама големи бизнесмени - г-н Продамос Евезогало, предпривмач от Гърция и приятел на каракачаните, и г-н Иван Терзиев, президент на фирма "Рафтис", наш каракачанин, и със съдействието на още 38 наши каракачани, между които и аз. Започнахме и изграждането на голям православен храм в с. Чочовен, което е единственото село в България само с каракачанско население. Той ще бъде дарен на сливенската митрополия.

За в бъдеще, от следващото лято, планираме да построим един каракачански стан тук, на Карандила, на 1000 м в този прекрасен Балкан. Този Балкан и каракачаните ги свързва пъпна връв. Те винаги през лятото са били тук. Искаме да присъстват и сега, само че във вид на една туристическа атракция с всичко, което е представлявал каракачанският стан и самобитната каракачанска кухня, основно за млечните произведения.

Така искаме да допринесем повече за нашата община, да привлечем повече туристи и така да направим Сливен и общината още по-популярни.

В по-далечна перспектива идеята е Сливен да се превърне в балкански център за културен обмен на хората.

- Какво пожелавате на двата народа?
- Чрез страниците на вашия вестник желая на двата народа час по-скоро да нямаме граници.

Въпросите зададе Таня Върбанова

[Back]