114 години от рождението на Данаил Крапчев
Той води гигантска битка за равноправна България

Райна Иванова

в-к "Македония", брой 51/52, 21 декември 1994 г.

Данаил Крапчев е роден през декември 1880 г. в Прилеп от заможни и тачени от гражданството родители. Като израз на почит и признателност за обществени заслуги Прилепската община е кръстила още в първите дни на Освобождението през 1916 г. една от улиците на града с името на бащата на Крапчев "Васил Крапчев".

Данаил Крапчев Данаил Крапчев започва журналистическата си дейност в седмичното списание "Македоно-Одрински преглед" през 1906 г. Същата година завършва история в Софийския университет и става четник в Македоно-Одринското освободително движение. С Яворов и В. Пасков редактират през 1907 г. в. "Илинден" в София. През 1908 г., след Младотурския преврат, Крапчев заминава в Македония и се установява в Солун, където редактира в. "Отечество". Скоро след това турските власти спират вестника и той започва редактирането на в. "Родина". По-късно в София започва издаването на в. "Вардар". Поради спъване разпространението му от турската цензура вестникьт започва да излиза с имената на всички наши реки: "Места", "Струма", "Марица", "Брегалница". След обявяването на Балканската война Крапчев с Яворов и четата му заминава през Пирин пак в Солун, където започва редактиране на в. "Българин".

Редактор е на в. "Пряпорец" в София след Мeждусъюзническата война. През Първата световна война кръстосва по фронта на българската армия като военен дописник на вестниците: "Военни известия", "Добруджа" и "Пряпорцн", а през 1919 г. на в. "Зора", на който е директор до убийството му на 10. IХ.1944 г. С неговата смърт спира и издаването на вестника.

Голямото загребско списание "Хърватска смотра" пише за Данаил Крапчев: "Със съседите на България той води гигантска борба за постигане на равноправие за България и за обединението на българския народ. Той водеше тази борба най-ожесточено и най-злъчно затова, защото неговата родина Македония страдаше под сръбско иго много повече, отколкото коя и да е друга откъсната от България част."

[Back]