Необикновената история на малоазийските българи

Димитър Шишманов

 

Предговор към второто издание

 

 

Първото издание на "Необикновената история на малоазийските българи", отпечатано през пролетта на 2000 г., бе изчерпано само за няколко месеца. Интересът към книгата, осветляваща една малко известна част от българската история, наложи преиздаването ѝ.

 

За високата оценка, която получи този труд, свидетелства удостояването на автора ѝ с престижната Творческа награда на Съюза на българските журналисти за Книга на 2000-та година. Димитър Шишманов бе и сред номинираните автори за държавната годишна награда "Паисий Хилендарски".

 

Ето някои кратки цитати от многото появили се в печата рецензии.

 

Божидар Димитров, доктор на историческите науки, представил книгата в Централния тракийски дом в София и по телевизия "СКАТ" в Бургас:

 

"И други автори са се опитвали да се докоснат до този проблем, но такова изследване в българската историография няма. Това е първият всеобхватен труд за историята на малоазийските българи, който десетки години, а и след сто години ще се чете и ще бъде използван от всички, които се интересуват от проблема."

 

Доц. Христо Ганев, историк, представил книгата във Варна:

 

"Това е първият и единствен досега всеобхватен, богато документиран труд за миналото на тези българи, оцелели през вековете в далечна Мала Азия, запазили своята народност, език, вяра, бит, всичко българско у себе си."

 

Георги Дерелиев, доктор на историческите науки, в. "Черноморски фар", Бургас, 3 май 2000 г.:

 

"В ръцете на българския читател е една забележител-

 

3

 

 

на книга на известния български журналист и изследовател Димитър Шишманов - "Необикновената история на малоазийските българи". Той сдоби десетки хиляди потомци на малоазийските българи със свещена библия за миналото на своите предци, която всяко малоазийско българско семейство, всяко българско семейство, трябва да съхранява като иконостас на българската съвест, гордост и достойнство. "

 

Тодор Коруев, първи заместник-главен редактор на в. "Дума", в. "Дума, 28 август 2000 г.:

 

"Необикновената история на малоазийските българи" е необикновена книга. Тя донесе на автора ѝ Голямата награда на Съюза на българските журналисти. Напълно заслужено. Но книгата не е просто журналистическа находка. Димитър Шишманов е популярен в колегията, издал е десетки книги. Това книжно дело прекрачва и в сферата на науката. Всъщност в съчетаването на журналистическия хъс с добронамереността на изследователя е заложен успехът."

 

В. "Монитор", 26-27 август 2000 г.:

 

"В тази книга текстът съчетава прецизността на научното изследване с емоционалния и експресивен език. А това много се харесва на съвременния читател. Пред нас е резултатът - книга, която може да задоволи и критичния поглед. Вътре в книгата е разположена картината на историята на тези смели българи, запазили вяра, народност и идентичност."

 

В. "Земя", 26 април 2000 г.:

 

"Необикновената история на малоазийските българи" - така е озаглавена новоизлязлата книга на Димитър Шишманов. В нейните близо 300 страници с над 50 илюстрации на документи могат да се прочетат неизвестни досега наистина необикновени, някои фантастично звучащи случаи и събития из живота на тези българи."

 

В. "Черно море", Варна, 18 май 2000 г.:

 

"В книгата има много информация, оригинални ръкописни документи и неизвестни снимки за миналото на

 

4

 

 

малоазийските българи, запазили българската си същност, въпреки че векове са живели далеч от своето отечество, сред турци и гърци."

 

В. "Позвънете-Новини", Варна, 20 май 2000 г.:

"Книгата е изключително оригинална. В нея място са намерили много снимки, пресъздаващи облика на пространство, създало свой български свят, затворено в себе си, с непокътната духовна култура и българско национално съзнание."

 

В. "Свободен бряг", Бургас", 21-27 април 2000 г.:

"Необикновената история на малоазийските българи" е наистина необикновено явление. Никога досега за тези хора не е писано с такава вещина, подплатена с множество документи и извори. В наше време, когато българщината трябва да се защитава и опазва, подобна високостойностна книга е наистина необходима и е като светилник на неугасващия български дух."

 

"Сега", "Български писател", "Новинар", "Земя", "Черно море" - Варна, "Нов живот" - Кърджали, и други столични и местни вестници публикуваха интервюта с автора, някои поместиха и обширни извадки от книгата. Интервюта с автора излъчиха и "Нова телевизия", телевизия "СКАТ", Българското национално радио, Радио Стара Загора, Радио Варна, други български телевизии и радиостанции, Радио Франс интернационал. Появата на книгата бе отбелязана и в чуждестранните медии въз основа на информация на БТА, разпространена на английски език.

 

Уверени сме, че и второто издание на "Необикновената история на малоазийските българи" ще намери прием и разпространение, както първото.

 

 

София, февруари 2001 г.

 

Издателство "Пони"

 

[Previous] [Next]

[Back to Index]